Пантеонът на възрожденците е отворил врати за пръв път преди 45 години

0
Неговото откриване е по повод 100 години от Освобождението на България
Неговото откриване е по повод 100 години от Освобождението на България Снимка: Димитър Казанджиев

Неговото откриване е по повод 100 години от Освобождението на България

През 1978 година в чест на стогодишнината от Освобождението в Русе е открит Пантеонът на възрожденците - национален паметник-костница на героите, загинали за българската свобода.

По този повод днес от Регионален исторически музей - Русе публикувана архивни снимки от паметното събитие:

Припомняме ви, че Пантеонът е изграден по проект на архитект Никола Николов. Разположен върху 4456 кв. м. площ, в средата на Пантеона под позлатения купол гори вечен огън.

Костите на Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка Обретенова, Никола Обретенов, Панайот Волов и Ангел Кънчев се съхраняват в мраморната зала на Пантеона. Тридесет и девет видни възрожденци са погребани в отделни гробове. Там са вписани имената на още 453 просветители, четници и опълченци.

За построяването на Пантеона през 1977 г. е съборена църквата „Вси светии“ в старото русенско гробище. След широка дискусия през 2001 г. Пантеонът е „християнизиран“ с поставяне на кръст върху купола му, и е открит параклисът „Св. Паисий Хилендарски“, както и музейна експозиция.

Пантеонът е сред 100-те национални туристически обекта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    реалист
    Кучетата си лаят, керванът си върви...колкото пъти русенци се възмощават от цветовете на дъгата с които се осветява Пантеонът на възрожденците??? Никакво съобразяване с тяхното мнение, както и с необходимото уважение към загиналите герои за свободата на България, погребани в Пантеона, даже и на 3-ти март!!! И питам аз, РУСЕ на РУСЕНЦИ ЛИ Е???
  • 0
    1
    Гласувайте умно!!!
    Гнусните кумундели, които са разрушили църквата "Всях Светих" и децата им до 10-то коляно са проклети за делата си! Пак гласувайте за тези безродници да ви докарат поредния еблив Пенчи с микрофона, който е най-слабия кмет в историята на Русе!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари