Паника в Пловдив!

1

Грабят пакетирани продукти да се запасяват заради евентуална карантина в града при коронавирус

Истерията покрай коронавируса се пренесе и в търговските вериги в Пловдив. Хората масово се запасяват с пакетирани продукти - брашно, ориз, захар, олио, консерви, макарони. Цели щандове са опразнени, установи репортерска проверка. Притесненията са, че ако се обяви карантина, хората няма да ги пускат да излизат от домовете си, пише 24 часа.

"Жена ми ме прати да напазарувам в солидни количества варива и стоки от първа необходимост", каза таксиметровият шофьор Веселин Стоянов. И се отправи към една от търговските вериги.

Освен варива, хората грабят и консерви, като русенско варено, лютеница, замразени зеленчуци и меса.

"Ще си правя хляб с извара, нямам пари за повече", каза пенсионерка, докато вземаше 5 пакета с брашно.

Ситуацията прилича на хиперинфлацията от 1996 г. Тогава хората разграбваха магазините, защото парите се обезценяваха на всеки час. Сега психозата е заради коронавируса и страхът, че при карантина няма да могат да  излизат от къщи. "Вижте как в Китай улиците са безлюдни", казват пловдивчани.

Дори и в малките населени места запасяването е факт. "Последните два пакета брашно ги купи пред очите ми една баба", разказа Димитър Сотиров от Хисаря.

Има достатъчно налични количества, твърдят търговци от складове на едро в Пловдив. Те обаче не знаят дали няма да се изчерпят, ако психозата продължи.

Въпреки дефицита на предпазни маски много пловдивчани вече вървят по улиците с такива. "На приятеля ми родителите са лекари и те ни ги набавиха", каза момиче. Други пък са стигнали до крайности. Възрастна жена си беше сложила в автобуса найлонова чанта на устата и носа.

Аптекари съветват да си правим маски от марли, като в средата слагаме памук. Доколко обаче са ефикасни, няма гаранция. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари