Паметна плоча на генерал Захари Захариев в Басарбово

0

В село Басарбово, Община Русе беше открита паметна плоча на генерал Захари Захариев – роден в русенското село военен пилот, останал в историята като строителят на съвременната българска авиация, командващ българските Военно-въздушни сили, а по-късно заел поста заместник-министър на народната отбрана. Инициативата е на Общинската организация на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Русе с председател подп.о.з. Георги Николов.

Събитието уважиха Генералният консул на Руската федерация в гр.Русе г-жа Татьяна Грушко, Областният управител на Област Русе Стефко Бурджиев, кметът на Община Русе Пламен Стоилов, кметът на село Басарбово Николай Колев, председателят на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Русе к-н инж. Димитър Вълков, полк. Николай Тушев от Военно-въздушните сили на Република България, военни лица и граждани. Специални гости на тържеството бяха дъщерята на ген. Захариев проф. Жени Захариева и неговият племенник Симеон Захариев.

За своите спомени с първия Заслужил летец на Народна република България разказа полк. Велико Пенчев – летец първи клас, бивш началник на военна авиобаза „Каменец”. Тържествени слова произнесоха подп.о.з. Георги Николов, кметът на село Басарбово Николай Колев и проф.Жени Захариева. В своите думи наследницата на великия български командир сподели, че ген. Захариев винаги е говорил с любов и носталгия за родното си село Басарбово и русенския край.

В края на церемонията пред паметната плоча на ген. Захари Захариев венци и цветя положиха Генералното консулство на Руската федерация в Русе, Областна администрация – Русе, Община Русе, Генералният щаб на Военно-въздушните сили на Република България, граждани и военни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари