Пъдпъдъчите яйца заменят кокошите за Великден

2
Пъдпъдъчите яйца се продават за около 3,20 лева за 10 броя
Пъдпъдъчите яйца се продават за около 3,20 лева за 10 броя

Пъдпъдъчите яйца се продават за около 3,20 лева за 10 броя

Все повече се купуват пъдпъдъчи яйца за боядисване за Великден заради по-ниската цена. Това обяви икономистът Невена Петрова. Те вървят около 3,20 лева за 10 броя. Докато кокошите яйца са над 5 лева за 10 броя. "Няма нищо лошо в тенденцията за купуване на пъдпъдъчи яйца, които са с по-добри хранителни стойности и досега винаги са били скъпи", заяви Петрова. От друга страна ситуацията показва спекулацията, която се извършва на пазара на кокоши яйца от производителите и търговските вериги заради повишеното търсене. "Именно заради това предлагам да бъде създадена държавна верига магазини, която да продава български продукти и стоки без надценка", подчерта Невена Петрова.

Великденското пазаруване тази година се оказва по-скъпо заради високите цени на основните хранителни стоки, от които приготвяме традиционните ястия за трапезата. Поскъпването спрямо миналата година е между 30 и 50%, а на част от продуктите и по-високо. Агнешкото месо и козунак се предлагат на цени от над 30 лева за килограм, а яйцата са почти буквално златни. Търговците и прекупвачите слагат двойни и тройни надценки.

Реално цената на агнешкото месо се увеличава близо три пъти от фермата до трапезата. Тази година цената на прясно месо от производител върви по 12-14 лева за килограм живо тегло. В магазинната мрежа заради транспортни разходи, логистика, осигуряване на нужните количества и сложените надценки цената за килограм българско агнешко достига около 30 - 35 лева. Цените са с около 30% по-високи спрямо миналата година, когато агнешкото директно от производителите се търгуваше средно по 8 - 10 лева за килограм, а в магазина се предлагаше на цени от 20 - 25 лева за килограм. Козунаците също са по-скъпи, като килограмът излиза колкото агнешкото - по 32 лева. Докато през 2022 година са били около 22 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари