Падат митата на 98% от стоките, търгувани с Канада

0
Споразумението осигурява на дружествата от ЕС най-добрия достъп, който някога е бил предоставян на дружества извън Канада, до възлагането на обществени поръчки не само на федерално равнище, но и на провинциално и общинско равнище
Споразумението осигурява на дружествата от ЕС най-добрия достъп, който някога е бил предоставян на дружества извън Канада, до възлагането на обществени поръчки не само на федерално равнище, но и на провинциално и общинско равнище

Митата на 98% от продуктите (търгвоски линии), търгувани с Канада, падат от днес.

На 21 септември влиза в сила временното прилагане на търговското споразумение между ЕС и Канада - ВИТС, придобило известност като СЕТА, съобщиха от Европейската комисия, предаде Economic.

Документът беше одобрен от държавите-членки на ЕС и от Европейския парламент.

Той ще влезе в сила изцяло и окончателно едва когато приключи ратифицирането му от всички държави в общността.

Споразумението осигурява на дружествата от ЕС най-добрия достъп, който някога е бил предоставян на дружества извън Канада, до възлагането на обществени поръчки не само на федерално равнище, но и на провинциално и общинско равнище.

Особено голяма полза от документа ще имат по-малките дружества, които най-малко са в състояние да покриват бюрократичните разходи при износа за Канада. Малките предприятия ще спестяват време и пари, например като избягват дублиращите се изисквания за изпитване на продуктите, дългите митнически процедури и скъпо струващите правни разноски. Органите на държавите-членки, които се занимават с насърчаване на износа, са готови да помогнат на предприятията да започнат задокеански износ, да насърчат съществуващия търговски обмен и да привлекат инвестиции.

Със влизането на сила на документа ще бъдат създадени нови възможности за европейските земеделски стопани и производители на храни, като в същото време изцяло ще бъдат защитени чувствителните за ЕС сектори. ЕС допълнително отвори пазара си за някои конкурентни канадски продукти по един ограничен и балансиран начин, като успоредно с това е подобрен достъпът до канадския пазар за важни европейски експортни продукти, посочват от ЕК. Става дума за сирене, вино и спиртни напитки, плодове и зеленчуци, както и преработени продукти. ВИТС също така ще защити 143 географски означения на ЕС в Канада, отнасящи се до висококачествени регионални хранителни продукти и напитки.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари