Ожесточени боеве разтърсват столицата на Судан въпреки примирието

0
Силни експлозии и ожесточени престрелки разтърсиха Хартум тази сутрин
Силни експлозии и ожесточени престрелки разтърсиха Хартум тази сутрин Снимка: Getty Images

Силни експлозии и ожесточени престрелки разтърсиха суданската столица Хартум тази сутрин

За това съобщиха жители, въпреки продължаването на срока на крехкото примирие между двамата най-високопоставени генерали в страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

След като продължаващите от две седмици сражения превърнаха столицата във военна зона и предизвикаха хаос в цялата страна, широкообхватна група от международни посредници – включително африкански и арабски страни, ООН и САЩ – засилиха натиска върху съперничещите си генерали да започнат разговори за разрешаване на кризата.

Засега обаче те успяха да постигнат единствено поредица от крехки примирия, които не успяха да спрат сблъсъците, но създадоха достатъчно затишия, благодарение на които десетки хиляди суданци избягаха към по-безопасни райони, а чуждестранни страни евакуираха хиляди свои граждани.

Турция съобщи, че един от нейните евакуационни самолети е бил обстрелван край Хартум днес, но няма пострадали.

Ожесточените сблъсъци с чести експлозии и престрелки продължиха и днес в престижния квартал Кафури в Хартум, където по-рано военните използваха военни самолети, за да бомбардират своите съперници - Силите за бърза подкрепа (СБП), съобщиха местни жители. За сблъсъци беше съобщено и около щаба на армията, Републиканския дворец и района в близост до международното летище в Хартум. Всички тези райони са огнища на напрежение, откакто на 15 април избухна войната между армията и (СБП).

По данни на суданското министерство на здравеопазването от 15 април досега са били убити най-малко 512 души, включително цивилни и бойци, а други 4200 са били ранени. Синдикатът на лекарите, който следи за цивилните жертви, е регистрирал най-малко 387 убити и 1928 ранени цивилни. Системата на здравеопазването е почти в колапс, като десетки болници не работят.

Ситуацията в град Генейна в провинция Западен Дарфур днес остава нестабилна, след като вчера в резултат от сражения между въоръжени бойци загинаха десетки цивилни и бяха плячкосани магазини и домове.

През първите два дни на сраженията в Генейна в понеделник и вторник са загинали 74 души, предаде Франс прес, като се позова на лекарския профсъюз, който отбеляза, че това са предварителни данни, тъй като смъртните случаи от последните няколко дни не могат да бъдат преброени, защото всички болници са "извън строя".

Най-малко 113 хуманитарни работници от различни хуманитарни организации са били евакуирани от провинция Северен Дарфур, в западната част на страната, предаде ДПА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари