Овладяха пожара край село Искра

0
От огъня са засегнати три селскостопански постройки, унищожени са 400 декара храсти и борова гора и един човек е пострадал
От огъня са засегнати три селскостопански постройки, унищожени са 400 декара храсти и борова гора и един човек е пострадал Снимка: БНТ

От огъня са засегнати три селскостопански постройки, унищожени са 400 декара храсти и борова гора и един човек е пострадал

Пожарът край първомайското село Искра е локализиран и овладян напълно. Унищожени са обаче 400 декара храсти и борова гора в изключителна близост до селото. От огъня са засегнати три селскостопански постройки, един човек е леко пострадал в опит да изгаси двора си. Обходите на дежурните екипи продължават и към момента, за да не се допусне ново разпалване, информира БНТ.

Пожарът е възникнал край последните имоти на селото и бързо стигнал до боровата гора в съседство. Заради вятъра пламъците обхванаха широк фронт.

За минути стотици доброволци от населеното място се събраха, за да гасят. На място пристигнаха 7 екипа на различни пожарни служби от областта и служители на горското стопанство.

Техниката на националната телевизия също се е включила на помощ на пожарникарите – с камерата на телевизионния дрон огнеборците следяха как се развиват пламъците в труднодостъпните огнища на пожара.

"Вятърът непрекъснато сменя посоката си, което е предпоставка да се сбъднат най-лошите ни очаквания и да вдигне върхов горски пожар в боровия масив и тогава трудно ще успеем да го спрем", заяви главен инспектор Димитър Бришимов, РПБЗН-Пловдив.

Гасенето е затруднено заради липсата на вода.

"Инцидентно се обадих на ВиК да пуснат вода в хидрантите, за да може да напълнят пожарните, които бяха изпразнени", допълни Тодор Налбантов, кмет на село Искра.

Хората от крайните къщи са прекарали нощта в страх.

От рано сутринта днес доброволци и военни започнаха обиколки по периметъра на пожара.

"Обхождаме пожара и гледаме дали няма някъде огнища, взимаме превантивни мерки като постоянно държим връзка с пожарната", каза още Иво Кожухаров, доброволно формирование "Пловдив-112".

Апелът на огнеборците е да се избягва всякакво палене на огън на открито през лятото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари