Отриха мистериозна подводница на Хитлер

0
Подводницата е потънала близо до бреговете на Дания преди 73 години
Подводницата е потънала близо до бреговете на Дания преди 73 години Снимка: Pennews

Немска подводница U-3523, която според конспиративните теории е превозила ръководството на нацистка Германия до Южна Америка, е била открита 73-години по-късно на дъното на морето недалеч от бреговете на Дания, пише в.Дейли стар“.

Според информация на изданието подводният плавателен съд е намерен на десет мили северно от датския град Скаген. Сканиране на морското дъно е показало, че подводницата се намира на дълбочина 123 метра, което усложнява достигането до нея. По време на потъването на борда й са се намирали 58 души – вероятно членове на екипажа.

Изследователите и преди са смятали, че въпросната подводница е потопена от британски бомбардировач B-24 Liberator на 6 май 1945 г. на път за Норвегия, но досега самата тя или останките й не бяха открити.

Именно по тази причина се зараждат безбройни теории и слухове, според които на борда на потопения подводен кораб са се намирали всички нацистки лидери, включително и техният фюрер – Адолф Хитлер. Конспиративните теории твърдяха, че U-3523 е откарала нацистите в Южна Америка. Широкото разпространение на въпросните слухове е подхранено и от получени от американското разузнаване свидетелства на някои очевидци, които твърдели, че са видели Хитлер в Колумбия и Аржентина след края на Втората световна война.

В датския Музей на морските войни са обяснили пред британското издание, че всъщност няма никакви доказателства, че U-3523 е превозвала нацистките лидери или някакво ценно имущество. „Има слухове, че на борда на лодката е имало някакви големи ценности от Германия, защото е отплавала в самия край на войната. Струва ми се, че тези слухове са плъзнали, защото въпросната подводница е била много високотехнологична за времето си и можела дълго време да плава под вода. Освен това много нацисти са опитвали да се измъкнат с някакви ценности в последните дни преди края на войната“, казва директорът на музея Норман Андерсен.

U-3523 е една от немските подводници от типа XXI. В Германия са построени общо 118 такива, но участие в бойни действия са взели само две от тях. До наши дни се е запазила само една оригинална подводница тип XXI, която в наши дни е част от експозицията на музея на корабоплаването в Бремерхафен, Германия.

Източник: Факти.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари