Отпадат синият талон за шофьори и удостоверенията за семейно положение

23
"До 6 месеца, всеки гражданин  трябва да има удобно средство, с което да ползва електронни услуги. Дали то ще бъде лична карта или в телефон, или и на двете места, е технически детайл", заяви Явор Божанов
"До 6 месеца, всеки гражданин трябва да има удобно средство, с което да ползва електронни услуги. Дали то ще бъде лична карта или в телефон, или и на двете места, е технически детайл", заяви Явор Божанов Снимка: Фейсбук

В новия кабинет важно място ще заема Министерството на електронното управление, което ще има за цел въвеждането на електронно правителство

"Отпада синия талон на автомобилите, както и удостоверенията за семейно положение и за задължения". Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR министъра на електронното управление Божидар Божанов.

"Първо - отпадане на синия талон като такъв, от него няма нужда. Той е абсолютно излишен и трябва да отпадне в максимално кратък срок", обяви той. "Другото интересно е, че върху синия талон има печат, а моя работа ще е да отпадне изискването за печати в администрацията", добави той.

На практика Божанов сега възпроизвежда идеята и вкарания законопроект от Демократична България още в предишния парламент. В мотивите към проекта тогава, депутатите записаха, че синият контролен талон е напълно излишен, най-малкото защото служителите на МВР имат пълен достъп до централизирания регистър, в който са всички данни, свързани с този документ. Авторите твърдяха и че този документ, който посочва, че всеки водач има първоначално определен брой контролни точки, както и неговото отнемане и връщане работят срещу въвеждането на електронизация на процеса при заплащане на глоби, наложени с акт и влязло в сила наказателно постановление. Посочваше се и че практиката с отнемането на талона с цел мотивация за плащане на глоби е грешен подход за повишаване на събираемостта.

Днес Божанов използва историята със синия талон, за да обяви, че защитата на информацията в базата данни е много важна и всеки гражданин ще има достъп до историята за достъпа на своите данни. "Кой, кога и на какво основание е разглеждал неговите данни. Ще може да се абонирате и за известие, ако някой прочита данните ви, спират ви полицаи - след 2 минути пристига SMS, че някой е видял данните ви за шофьорската книжка", подчерта министърът.

На въпрос как ще осигурят по-бърза регистрация на автомобил, министърът на електронното управление отговори: "Със сигурност ще може да се запазва час за канал онлайн , всичко останало ще може да се плати онлайн - плащане на такси, включително екотаксите. Има и друга опция, която да обсъдим с колегите от МВР - изобщо да не се минава на канал, а да се минава на произволно място за годишен технически преглед в 7-дневен срок."

Той обеща отпадането и на още документи, заради които хората трябва да ходят до администрацията и да си вадят удостоверения.

"Типичното нещо е отпадането на удостоверения за семейно положение, в някои случаи за наследници и за липсва на задължения. В момента ние сме куриер на администрацията, това нещо има възможност да отпадне доста бързо. Други удостоверения могат да отпаднат по-бавно, но тях ще ги анализираме впоследствие", каза Божанов.

Той обеща и старт на електронната идентификация. "Имаме обещания в максимално кратки срокове - до 6 месеца, всеки гражданин да има удобно средство, с което да ползва електронни услуги. Дали то ще бъде лична карта или в телефон, или и на двете места, е технически детайл", допълни Божанов. По думите му тази услуга ще бъде по-удобна от електронния подпис.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Мило, хайде да направим нещо романтично тази вечер!
- Добре, ще гледаме мача на свещи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари