Отпада зонирането на националните курорти

0
Ще променят текста за регистрация на апартаменти, отдавани под наем в интернет
Ще променят текста за регистрация на апартаменти, отдавани под наем в интернет Снимка: БГНЕС / архив

Зонирането на националните курорти отпадна от текстовете на Закона за туризма, след като депутатите в икономическа комисия приеха предложението на Министерството на туризма при второ четене в комисия.

Депутатите приеха текстове за режимите, свързани с различните експертни комисии, и за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене, за сертифициране на балнео- и СПА центровете, информира БНР.

Със законопроекта се въвежда и регистрационен режим за апартаментите, отдавани под наем краткосрочно през платформи в интернет.

Заради решение на Съда на Европейския съюз в Люксембург, след като влезе в сила, законът за туризма ще бъде променен в тази му част. 

Според съда краткосрочното отдаване на апартаменти чрез платформи в интернет не трябва да подлежи на регистрация.

Решението на съда в Люксембург е обявено буквално два дни след като изтече срокът за подаване на предложения между първо и второ четене на законопроекта“, поясни министър Николина Ангелкова.

Това, което ние поехме като ангажимент, е веднага след влизането в сила на закона всички заинтересовани страни да бъдат включени в спешен порядък в работна група, която ще има изключително кратък срок, за да може да се прецизират тези нормативни разпоредби, за да можем да отговорим на изискванията в решението на съда“, добави тя.

Само в София този вид имоти са около 1500.

Със законопроекта се въвежда професията ски учител, както и регламентите за ски училищата.

Отделна глава регламентира регистъра на туристическите забележителности, за да може те да участват в различни европейски програми и фондове за социализация и популяризиране.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари