Отново бесят кучета!

0
Жителите на странджанското село ще извършат тайно варварския обичай „тричане“
Жителите на странджанското село ще извършат тайно варварския обичай „тричане“

Жителите на странджанското село Бродилово са категорични, че въпреки забраната тричането на кучета ще се състои. И тази година прословутото бесене на песовете не е отменено. Според кмета на селото Илия Илиев това е стар български обичай и никой не може да попречи на спазващите традициите селяни да го изпълнят.

„Бил езически! Че и ние сме били езичници. На бог Тангра сме се кланяли. Сега да отречем и това ли?", реагира Илиев. Той увери, че нито едно куче не е пострадало при тричането в последните 32 години. Над 4100 души се подписаха в онлайн петицията срещу обичая тричане.

На хартия в Бургас, Севлиево и Горна Оряховица са събрани още стотици подписи. През 2011 г. 41-вото Народно събрание прие промени в Наказателния кодекс за криминализиране на обичая. Миналата година той беше предотвратен с помощта на полицията, но има сигнали, че бродиловци пак са въртели кучета на въже, но в друг ден и тайно.

Обичаят се изпълнява в понеделника на така наречената Тодорова седмица, която започва от Сирни заговезни. За да избегнат забраната, местните хора се събират на реката за зловещото тричане преди това - още в събота преди Заговезни.

Запознати твърдят, че сега се очаква да направят отново това. Жителите на Бродилово единствени у нас изпълняват варварското зрелище, при което куче, вързано на въже над реката, се върти, докато не падне във водата.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари