Отложиха евтаназията на прасетата в Бръшлен

0
Причината е липсата на подходящо място за загробване на животните
Причината е липсата на подходящо място за загробване на животните Видео: briagnews.bg

Предвиденото за вчера начало на евтаназията на 40 хиляди прасета от свинекомплекса в Бръшлен се отложи.

Причината е липсата на подходящо място за загробване на животните, пише briagnews.bg. Първоначално определения за това район не бил одобрен от Басейнова дирекция, защото комплексът е в близост до Дунава и там подпочвените води са високи. А целта е да се елиминара опасността заразата да проникне в подпочвените води.

Кметът на Сливо поле Валентин Атанасов увери, че вододайната зона няма да бъде засегната, защото по пътя към Дунава няма да се загробва.

Вчера Община Сливо поле предостави друг терен за загробване, който е на 10 километра от свинефермата, близо до село Борисово. Там вече започна копаенето на дълбоки траншеи. В социалните мрежи обаче се появиха коментари от граждани, които не са съгласни с избора на Борисово за загробване на свинете. Хората се оплакваха, че няма да посмеят да напояват градините и оранжериите си, защото се страхуват, че подпочвените води ще се заразят.

По разпореждане на Агенцията по храните методът за обезвреждане, който е избран, е загробване на унищожените прасета, защото инсинератор не можел бързо да обезвреди труповете на толкова много животни. В случая с Бръшлен обаче възниква и въпросът с транспортирането на труповете на унищожените прасета, тъй като мястото на новото загробване е далече от свинекомплекса.

За източника на заразата в Бръшлен отново има само предположения, че е от нерегламентиран внос на фуражи, защото в комплекса били въведени драконовски мерки за сигурност. Хора от Бръшлен разказаха, че на работниците не се позволява буквално бонбон да внесат отвън.

Кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов заяви, че до този момент в региона само Бръшлен е засегнат от чумата по свинете. В 11-те населени места на община Сливо поле към този момент няма домашни животни, увери още кметът. Според заместник - областния управител на Русе Свилен Иванов най-вероятната причина за разпространението на заразата е човешка грешка. Затова призовава да се спазват стриктно препоръките на БАБХ.

Фуражът на частните стопани трябва да престоява 60 дни преди да бъде използван. Освен това в общините ще се отменят мероприятия, за да се избегне събирането на много хора и разнасянето на зараза от човека като преносител. Трябва да се внимава много с достъпа до горите, защото при дивите свине е неконтролируемо разнасянето на зараза. Препоръчва се да не се разхождат хората в горите, припомни още зам.областният управител.

Ситуацията в свинефермата в Бръшлен се усложнява, защото прасетата измират масово, научихме от свои източници. За да бъде предпазен от заразяване, вече е затворен и комплексът в Голямо Враново, който се намира на по-малко от 10 километра от Бръшлен. Забранена е търговията, внасянето и изнасянето на животни, месо и фуражи.

В другото голямо огнище край Русе - фермата със 17 хиляди прасета в Николово, за четири дни са евтаназирани две хиляди животни.

Унищожаването и загробването там продължават.

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари