Отличиха със златна значка "Русе" една от най-известните българки в САЩ

0

Днес зам.-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански отличи със златна значкаРусе“ една от най-известните българки в САЩ - пианистката Павлина Доковска. На срещата присъства още зам.-кметът Даниела Шилкова, която подари на г-жа Доковска грамота „Посланик на град Русе“ и шалче.

Пианистката сподели, че независимо от колко години живее в САЩ, тя не се чувства чужденец, защото това за нея е психологическо състояние, а тя си е българка. Благодари за поканата да дойде в България и да проведе първия си Майсторски клас по пиано за възпитаниците на НУИ "Проф. Веселин Стоянов". „За мен присъствието в Русе е много силно преживяване“, допълни Доковска.

Зам.-кметът Карапчански каза, че този жест, който прави към децата на град Русе е много ценен за нас. Павлина Доковска завърши с думите, че културата е това, което определя духовността на една нация и трябва да се полагат много усилия за развитието й, защото всички изкуства си влияят взаимно.

Павлина Доковска е напуснала Русе, когато завършва 7 клас в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“. От 1978 година е в САЩ, а в момента е ръководителка на департамента по пиано на едно от най-елитните училища за музика в САЩ - Mannes College for Music в Ню Йорк и арт директорка на фестивала на изкуствата в Югозападна Вирджиния, както и директорка на целогодишните фестивали Маnnes в Ню Йорк.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари