Откриха "Волга" с пробег 840 км

0
Компания на "капсулата на времето" правят и 4-ри сандъка с водка
Компания на "капсулата на времето" правят и 4-ри сандъка с водка

Практически нов седан ГАЗ-2140 "Волга" с пробег 844 км се съхранява в гараж в малко градче в украинската Полтавска област, разказва руският портал Drive2, предава Факти.бг.

Компания на "капсулата на времето" правят редица съветски артефакти от 80-те години на миналия век.

Собственик на колата бил местен директор на милицията, който реши да си я подари по случай пенсионирането през 1989 г. За да я предпази от корозия, човекът намазал "волгата" обилно с популярния в онези години препарат "Мовиль" - кафява смес от моторно масло, изсушаващо масло и инхибиращи добавки, кръстена на градовете Москва и Вилнюс, където е разработена.

Милиционерът имал и друга кола - ВАЗ-2106, която ползвал ежедневно. "Волгата" пазел само за специални случаи, което обяснява пробега.

Освен четирите запечатани сандъка с водка, в гаража са открити също чувал с кондензирано мляко от СССР и огромен брой дефицитни резервни части за модела - амортисьори, фарове, ресори, карбуратор, помпа и безброй други.

В жабката е намерена аудиокасетка на шведската група "Катз", която по онова време се продава заедно с касетофона. Запазени са и оригиналните заводски документи на автомобила.

ГАЗ-2410 е финалният вариант на модела ГАЗ-24. Между 1985 и 1992 г. са произведени 417 481 бройки от различните модификации. Влиза в историята като първата "Волга", достъпна за покупка от частни лица в СССР.

Под предния капак работи 2.4-литров бензинов двигател ЗМЗ-402 с мощност 100 к.с. Максималната скорост е 145 км/ч, а ускорението от 0 до 100 става за 18 секунди. Заявеният от ГАЗ ресурс на мотора е 300 000 км преди основен ремонт, но заради резкия спад в качеството на детайлите в залеза на Съветския съюз подобен показател остава недостижим.

2410 глези пътниците си с усъвършенстван интериор. Той е базиран на вътрешната архитектура на ГАЗ-3102, включително регулируемите ортопедични седалки с подглавници и арматурното табло. Като цяло обаче моделът се прочува бързо с катастрофалното качество на изработката и частите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари