Откриха уникална гробница-пирамида край Пловдив

0

Правителството ще помогне максимално на археолозите за разкриването на могилата „Мал тепе“.

Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов при посещението си на могилата „Мал тепе“ край село Маноле, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив.

„Имаме шанса този комплекс да е нещо уникално не само за Пловдив и за България, но и за света”, каза още Борисов. Премиерът разгледа разкопките на царската гробница и благодари на доц. Костадин Кисьов, ръководител на разкопките и директор на Археологическия музей в Пловдив и на екипа му за това, което е видял и което са му разказали. „Знам, че част от предположенията на доц. Кисьов се основават на научни изследвания и негови опити и затова няма да си играем на части”, каза премиерът.

Той припомни, че догодина Пловдив ще е Европейска столица на културата, като по думите му този археологически обект ще е един добър подарък и за града, и за Европа. Затова, според премиера, ще е добре обектът да е завършен дотогава. По тази причина правителството и общината ще помогнат, за да бъде форсирана и подсигурена грубата работа, а след това археолозите ще си свършат и другата работа. „Това е най-високата гробница в света - 24 метра. Този вид гробница е нещо уникално за България. Затова нека да идват българите да я гледат и да се гордеят със своята история”, каза премиерът. „Трима императори са били убити из тези региони и гробовете на двама от тях не се знаят къде са и затова има различни предположения. Но нека не говорим и не гадаем, а да помогнем максимално на археолозите”, добави Бойко Борисов.

Министър-председателят припомни още, че преди две седмици правителството отпусна на община Пловдив и последните 9 млн. лв. за Европейска столица на културата. „Сега в момента има и пари, и желание, и подкрепа, и най-добри специалисти“, добави министър-председателят в заключение.

На могилата „Мал тепе“ край село Маноле дойдоха още министърът на културата Боил Банов, зам.-министърът Амелия Гешева, областният управител на Пловдив Здравко Димитров и неговите заместници, кметът Иван Тотев и всичките районни кметове на Пловдив и други.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари