Откриха паметник на Васил Левски в Молдова

1

Българският вицепрезидент и молдовският президент: Скоро Тараклийският държавен университет “Григорий Цамблак” ще стане филиал на Русенския университет “Ангел Кънчев”

Ще бъде взето окончателното решение Тараклийският държавен университет “Григорий Цамблак” да стане филиал на Русенския университет “Ангел Кънчев”.

Това съобщи молдовският президент Мая Санду, която заедно с българския вицепрезидент Илияна Йотова отбеляза в град Тараклия Деня на народните будители. “Убедена съм, че един ден Тараклийският университет ще стане част от европейската университетска мрежа и ще бъде притегателен център за много млади хора”, заяви от своя страна вицепрезидентът Йотова. Тя посочи, че с превръщането му във филиал на Русенския университет ще привлича с различни специалности млади хора, които след като завършат, да остават в своето родно място Тараклия и да го развиват.

Президентът Мая Санду още веднъж увери българския вицепрезидент и българите в Тараклия, че административно-териториалната реформа няма да засегне компактността на района. В приветствието, част от което произнесе на български език, Санду изтъкна, че Молдова е устремена към членство в Европейския съюз и спазва правата на всички етнически общности. Тя благодари на България за подкрепата ѝ по пътя на европейската интеграция.

Приемам Вашето посещение като признание, че уважавате българската общност и ще гарантирате техните права – съхранение на българския език, изучаването му в училище, развитието на Тараклийския университет и района. Българите са най-големите съюзници на Молдова в нейното европейско развитие. Това е единственото бъдеще. Преди всичко обаче Европа е защита на човешки права. Там, където те не се зачитат, не е Европа. Защитата на правата на етническите общности е неизменна част от това и България ще бди те да се спазват”, заяви Илияна Йотова. Тя увери българската общност, че винаги може да разчита на подкрепата на българската държава.

В град Тараклия българският вицепрезидент и молдовският президент откриха Младежки културен центърВасил Левски” и паметник на Апостола на свободата. Илияна Йотова благодари на карловския скулптор проф. Димитър Рашков, на Асоциацията на българите по света за идеята за паметника и нейното осъществяване, както и на всички дарители.

Левски е символ верую на цял един народ. Едно от най-силните му послания към поколенията е „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш“. Заветите му за равенство, свобода и справедливост са актуални и днес. Но ние имаме тежка вина, защото допуснахме в Европа в 21 век да се води братоубийствена война. Днес оттук отправяме своето послание за мир в Украйна”, заяви вицепрезидентът. “Когато през 2019 г. бях в Украйна, едно момиче от бесарабското село Чушмелий ме посрещна с думи, които никога няма да забравя – “Дор език е жив, народ не умира”. Без език нямаме идентичност, а в днешния глобален свят е още по-важно да пазиш своята идентичност, да знаеш корените си – това те прави по-силен”, посочи Йотова.

В Младежкия културен център българският вицепрезидент и молдовският президент разговаряха с ученици по широк кръг от теми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари