Откриха огнище на птичи грип в Асеновград

0
Във фермата се отглеждат близо 154 000 кокошки носачки
Във фермата се отглеждат близо 154 000 кокошки носачки

Във фермата се отглеждат близо 154 000 кокошки носачки

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на Инфлуенца А (грип) в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки в гр. Асеновград, общ. Асеновград, обл. Пловдив. В обекта се отглеждат около 154 000 броя птици. Причина за изпращане на пробите за изследване е наблюдаваната повишена смъртност от регистрирания ветеринарен лекар в обектите.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат следните населени места в област Пловдив: общ. Асеновград - Асеновград и Боянци; общ. Садово – Моминско. В 10-километровата наблюдавана зона влизат: общ. Родопи - Крумово, Ягодово; общ. Садово - Садово, Болярци, Катуница, Караджово, Кочево; общ. Куклен - Куклен, Руен; общ. Асеновград - Избеглии, Козаново, Стоево, Златовръх, Мулдава и Лясково.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че птичето месо и продуктите, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Заповедта за обявяване на огнището може да бъде намерена тук.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари