Откриха нова детска площадка за деца с увреждания в Русе

5

Тя се намира в Дневния център „Милосърдие“ 

Многофункционална детска площадка в Дневния център за деца и/или младежи с уврежданияМилосърдие“ към Русенската католическа организация „Каритас“ бе открита днес.

На събитието присъства и областният управител Анатоли Станев. „Благодаря на тези, които осигуряват материалното и дават средства да се осъществяват подобни инициатива. Благодаря и на всички работещи тук, които дават цялата си душа и сърце“, каза той. Станев отбеляза значението на подобно съоръжение за града, тъй като децата вече разполагат със свое приветливо пространство, в което не се налагат правила и ограничения. „За съжаление не навсякъде по другите площадки децата с различни заболявания са приемани от своите връстници и най-вече от родителите на другите деца“, допълни още областният управител. Той подари на децата и няколко пъзела и конструктора, които биха били от полза в ежедневната работа с тях.

Площадката включва множество съоръжения за игра на открито, достъпни за деца с увреждания. Сред тях са въртележка, пързалка, катерушка, люлки, а също и кът със забавни игри. Всъщност площадката е изградена още преди две години със съдействието на „АС-СТРОЙ“, но поради Ковид-пандемията нейното откриване е било отложено. Домакин на събитието бе изпълнителният директор на „Каритас“ за Русе Стефан Марков. Той припомни как се е развивал през годините дневният център, като неговото начало е било поставено през далечната 1998 година, като един от стоте папски проекти на Св. Йоан Павел II по целия свят. През 2010-а е бил направена цялостна рехабилитация на сградата, намираща се ул. „Байкал“, като той е включвал пълен ремонт на покрива, изграждане на асансьор и подмяна на дограмата. Най-важното обаче по думите на Марков е, че няма и не е имало текучество в екипа. В центъра ежедневно се грижат за 34 деца от 2 до 18-годишна възраст, страдащи предимно от аутизъм, но има и такива с детска церебрална парализа, умствена изостаналост и други различни синдроми. С тях работят специалисти от всякакъв спектър – социални работници, психолози, педагози и много други. Не са малко и доброволците, както и студентите, които избират да помагат в центъра. Бъдещата посока за развитие на центъра е работата с родителите и по-тясното сътрудничеството с тях. Сред останалите добри новини е, че залата за кинезитерапия също е обновена и разполага с нови придобивки като бягаща пътека, велоергометър, кростренажор и батут. Новости има и в мултисензорната стая. Ремонтирана е и хидромасажната вана, която има ключово значение за развитието на децата.

Сред гостите на събитието бяха още Никополския епископ монсеньор Страхил Каваленов, кметът Пенчо Милков, неговият заместник по хуманитарни дейности Енчо Енчев, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, управителят на центъра Теодора Герганова, както и представители на Регионалната дирекция за социално подпомагане на отдела за закрила на детето.

Бъдете силни, защото на семействата трябва да се помага, на дечицата трябва да се дава сила и път за достойно съществуване и реализация“, каза Милков и определи момента като много емоционален, поради досега до хора, грижещи за деца в нужда.

От своя страна Теодора Герганова бе категорична, че никого не са разочаровали през годините и правят всичко по силите си за предоставянето на една качествена социална услуга, отговаряща на европейските стандарти. Тя подчерта и ролята на добрата координация и сътрудничество с институциите за успеха.

Своя опит като родител сподели и една от майките на 7-годишно момиченце с аутизъм. Тя изрази своята благодарност за постигнатия напредък в развитието на детето си през последните три години.

Водещ бе журналистът Цвета Ненова, която припомни на всички значението на това да бъдем милосърдни и да творим и правим добро.

За доброто настроение на всички се погрижиха „Веселяците“. От Общината и Общинския съвет също бяха осигурили подаръци за децата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    daskal
    Цвета Ненова форевър! И евриуеър! И с евриуан!
  • 5
    1
    СОЦиопат
    Пълен цирк от хора, които си правят PR на гърба на други, борещи се ежеминутно да оцелеят и да запазят човешкото в себе си. Тези тумбаци са отражение на падението на един някога славен народ. Поредните пари към Асен Генов и подобни комунистически наследници, чрез други като тях. Придавате си вид, че правите много големи дела, но без парите на католиците, няма как да ви снимат шкембетата. Нали знаете тази работа, господа продажници? Жалко. Така ще е...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари