Откриха човешки скелети в центъра на София

0
В основите на бъдещия хотел "Хаят" бяха намерени костите на римски граждани / Снимката е илюстративна/
В основите на бъдещия хотел "Хаят" бяха намерени костите на римски граждани / Снимката е илюстративна/

Археолози от Музея за история на София откриха човешки скелети в изкопа под старото кино "Сердика" в самия център на столицата до Паметника на Васил Левски, съобщава БТВ.

В основите на бъдещия хотел "Хаят" бяха намерени костите на римски граждани от периферията на Източния некропол на някогашна Сердика.

Юниан Мешеков, който ръководи екипа от учени, обяви, че скелетите са 22 от гробни ями, в които няма дарове и затова датировката им ще е трудна. Тя вероятно ще бъде направена след въглероден анализ.

Според археолога зиданите гробници са в силно разрушен вид заради изкопни работи по време на социализма. И показа пред камерите, че всички гробищни съоръжения са „подрязани“ на едно и също ниво с тежка техника.

Заради находката строежът на хотела от известната международна верига бе спрян. Емблематичното кино на София бе разрушено през юли м.г., като първите снимки на багерите в действие се появиха във фейсбук профила на  актьора Стефан Вълдобрев.

От "24 часа" показаха проекта за строеж на новия хотел още в началото на юни. Плановете бяха обявени от тогавашния министър на туризма Николина Ангелкова и Лъчезар Тодоров, шеф на “Тера тур сервиз”. Компанията е собственост на Васил Златев - баща на шефа на “Лукойл - България” Валентин Златев. Предвижда се новата постройка да бъде с ширина на стаите, отговаряща на стандартите на международната марка.

Според плановете бъдещият хотел трябваше да заработи в началото на 2018 г.

Източник: Бтв
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари