Отглеждат стриди в тоалетни чинии

0
„Леглата” за отглеждане на стриди са от натрошен порцелан от почти 5000 тоалетни чинии
„Леглата” за отглеждане на стриди са от натрошен порцелан от почти 5000 тоалетни чинии

Град Ню Йорк вече отглежда 50 000 стриди в специално пригодени „плитчини”, направени от рециклиран санитарен фаянс край едно от най-натоварените летища в света.

Проектът „Стриди за един милиард”, който беше оповестен днес, цели да подкрепи защитата срещу бури и да подобри качеството на водата в солените и сладководните влажни зони в Джамайка бей край летище „Джей Еф Кей”, пише БГНЕС.

„Леглата” за отглеждане на стриди са от натрошен порцелан от почти 5000 тоалетни чинии, десетилетия след като естествената популация вече я няма заради замърсяването и свръхулова. Местните власти разчитат проектът да допринесе градът да стане по-устойчив на бъдещи бури и да има по-чиста вода.

„Плитчините” за стриди ще са многофункционални – ще защитават влажните ни зони от ерозия, ще филтрират по естествен път водата и ще осигуряват дом за нашите морски обитатели”, каза кметът на Ню Йорк Бил де Блазио. Стридите ще подпомогнат екосистемата на града, няма да подлежат на улов и консумация, а на всеки две години ще се проверява съставът на водата в околните водни площи.

Затова клиентите в ресторантите не трябва да се безпокоят, че стридите в чинията им идват от тоалетна чиния.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари