Отец Георги от Русе: Когато сядаме на домашната трапеза - да бъде благодарни

5
Свещеникът съветва да не отдаваме значение на богатството на трапезата, а да търсим духовната храна
Свещеникът съветва да не отдаваме значение на богатството на трапезата, а да търсим духовната храна Снимка: БНТ

Свещеникът съветва да не отдаваме значение на богатството на трапезата, а да търсим духовната храна

По традиция на коледните празници хората се събират в семейна обстановка. Всеки се старае, според възможностите си, да осигури богата трапеза и да създаде уют и топлина. Но Рождество Христово има и своите морални послания, напомнят православните духовници. Исус е изпратен при хората, за да ни направи по-добри.

Ако искаме да разберем защо се е родил божият син, трябва да се върнем назад и да си припомним греха на Адам и Ева, казва отец Георги Георгиев от русенския храм „Свети Николай". Обсебени от гордост и самонадеяност, двамата се опълчили на своя творец.

"Бог изпраща своя син Исус Христос, за да избави човека от плена на този грях. Всъщност, това е началото на нашето спасение - Рождеството на Исуса Христа", казва отец Георги Георгиев пред БНТ.

Защо се наричаме християни - защото подражаваме на Христос в морален план. Той как е постъпвал с хората - с любов. Защото Бог изпраща слънце и вода и на праведни, и на неправедни. Да не влизаме в съд, да не осъждаме, да имаме нормални човешки отношения, да не делим хората на такива или на такива, да ги приемаме така, както ги приема Христос.

Духовникът съветва да не отдаваме значение на богатството на трапезата, а да търсим духовната храна.

"Ние сме от плът и кръв. За да поддържаме плътта си, ние трябва да ядем и да пием. И сядаме на домашната си трапеза, но какво е важното - да бъдем благодарни. И тази благодарност да не е само някакъв морален или етичен елемент, а да бъде въпрос на истина, да бъде резултата от общението ни с Христос", каза отец Георги Георгиев.

Затова Отец Георги очаква миряните в храма и не спира да се моли Бог да се роди във всеки дом и във всяко сърце.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    Гост
    Отец Георги правиш ми забележка да не се заглеждам в жини в храма а ти направо ги галиш за ръцете.
  • 6
    1
    бъдете грамотни
    ...поне в заглавията
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари