Отбелязваме Световния ден на влажните зони в Русе

0
Целта е да се демонстрира жизнената роля на влажните зони за бъдещето на човечеството
Целта е да се демонстрира жизнената роля на влажните зони за бъдещето на човечеството

"Влажните зони и нашето бъдеще -  устойчив поминък“ е темата на Световния ден на влажните зони през 2016 г.

Тя цели да демострира жизнената роля на влажните зони за бъдещето на човечеството и по-специално тяхната роля за постигането  целите на устойчивото развитие, информира ТОП НОВИНИ.

Световният ден на влажните зони се отбелязва всяка година на 2 февруари.

Този ден се свързва с  приемането на Конвенцията за влажните зони  през 1971 г. в иранския град Рамсар, на брега на Каспийско море. От 1997 година, Секретариатът на Конвенцията осигурява материали за повишаване на публичната информираност за важността и стойността на влажните зони. 

Всяка година за 2 февруари се избира тема, която акцентира върху определена жизненоважна функция на влажните зони. Темата е избрана за да се акцентира на жизненоважната роля на влажните зони за настоящото и бъдещо благополучие на човечеството и да се насърчи разумното ползване на всички влажни зони.

Всички ние зависим от влажните зони за осигуряване на ежедневните ни нужди от вода, но повече от един милиард души на планетата зависят директно от влажните зони за осигуряване на техните приходи от дейности като: риболов, отглеждане на ориз, продажба на вода, транспорт, туризъм, медицина и др.

За тях „здравите“ влажни зони са важни за прехраната им и от жизненоважно значение за тяхното благоденствие. Все още загубата на крайбрежни, морски и вътрешни влажни зони продължава с високи темпове. За последните 40 години приблизително 40 % от влажните зони са деградирали и са с влошени екологични условия, категорични са специалистите.

Повече от милиард души преживяват благодарение на влажните зони. Прехраната от рибовъдство, отглеждане на ориз, пътуване, туризъм и осигуряването на водни ресурси, зависят от влажните зони. Те предоставят условия за огромно разнообразие на живот, защитават крайбрежните ивици, осигуряват превенция от наводнения и редуцирането на въглеродния двуокис, като регулират климатичните промени. За съжаление влажните зони често са възприемани като похабена земя и в резултат на това повече от 64 % от тях са изчезнали от 1900 година насам.

За отбелязването на Световния ден на влажните зони тази година се насърчават следните дейности: Посети влажна зона, Разбери защо влажните зони са изключително важни за поминъка, Научи как да ползваме влажните зони „разумно“, Участвай във фотоконкурс (за младежи между 15-24 г.)

Направи снимка от влажна зона в периода 2 февруари - 2 март 2016 г., публикувай снимката на следния адрес: www.worldwetlandsday.org. Снимката следва да представя как влажната зона осигурява прехрана и устойчив поминък на местното население. Публикувайте вашите инициативи по повод отбелязването на Световния ден на влажните зони на интернет страницата на Рамсарската конвенция: http://www.worldwetlandsday.org/ на ниво EVENTS/Add your event!

Тази година  РЗИ – Русе с партньори от Природен парк Русенки Лом отбелязва Световния ден на влажните зони с редица събития. На 21.02 от 14.00 часа експерти от Регионалната здравна инспекция съвместно с партньори от Природен парк Русенки Лом, заедно с ученици от 10д клас на МГ”Баба Тонка” ще отбележат Световния ден на влажните зони в офиса на Природен парк Русенки Лом. Експерти от Природния парк ще представят богатството на влажните зони на световно и регионално ниво.

Днес, 2 февруари, от 10 часа в ЦДГ”Слънце” Регионалната здравна инспекция заедно с възпитаниците от ЦДГ ”Слънце” ще  отбележат Световния ден на влажните зони като подготвят предварителна програма. Децата ще представят изработени апликации на характерни за влажните зони растения и животни, съобщават организаторите.

РЗИ – Русе продължава със здравно- образователни лекции да запознава учениците от всички русенски училища, относно опазване биоразнообразието на природните богатства в Русенска област.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари