Отбелязваме 90 години от създаването на Художествена галерия – Русе

1
Русенската галерия ще отбележи 90-годишнината си на 5 май с откриването на две изложби с избрани автори и творби от своя фонд
Русенската галерия ще отбележи 90-годишнината си на 5 май с откриването на две изложби с избрани автори и творби от своя фонд Снимка: Facebook

Русенската галерия ще отбележи 90-годишнината си на 5 май с откриването на две изложби с избрани автори и творби от своя фонд

На днешната дата, точно преди 90 години, Русенската галерия е учредена като художествен музей. Инициатори са група художници, подкрепяни от видни русенски граждани. Началото е поставено по време на традиционната обща великденска изложба открита на 16 април 1933 година в Столарското училище. В нея участват художниците Александър Лазаров, Атанас Михов, Владо Владимиров, Георги Каракашев, Димитър Диолев, Карл Матей, Кирил Станчев, Любен Гайдаров, Никола Костов, Руси Ганчев, Тодор Янков. Информация е публикувана в поредни броеве на вестник „Русенска поща“, авторите са наречени „едни от най-добрите наши художници, а големият интерес и успех, който предизвиква експозицията „дават указание, че трябва и в бъдеще да се работи в тая насока, за да се попълни една културна нужда в града ни“.

В статия от 28 април 1933 година Георги Теодосиев – адвокат и общественик, един от основателите на галерията, пише: „Ще трябва да се напомни, обаче, и тук за изказаното вече пожелание в града ни да се учреди постоянна художествена галерия, за учредяването на която има условия! Поставяне начало на това културно дело е толкова навременно, че не е нужно да се подчертава. Иска се едно желание първо от самите художници, а после и от други културни фактори на града ни. И, веднъж основата поставена, по-нататък всичко иде само по себе си. И община, и Постоянна комисия, Държава и по-богати граждани в нашия град, които в много случаи са се проявили като меценати, повече от сигурно е, че ще подкрепят това културно дело, с което Русе заслужено ще се гордее“ .

На 30 април 1933 година, след закриване на изложбата в Столарското училище, е подписан „Акт за учредяване на художествен музей в Русе“. Той е изготвен в четири екземпляра - за Общината, Българското училищно настоятелство, Столарското училище и Дома на изкуствата. Първата сбирка включва картини и скулптури, подарени от художници и граждани. Домът на изкуствата управлява временно галерията, докато тя не бъде поета от русенската градска община.

Русенската галерия ще отбележи 90-годишнината на 5 май с откриването на две изложби с избрани автори и творби от своя фонд – „Диалози между поколенията“ и „Красотата в родното“, ще бъде представена и книгата - албум „Щрихи от историята на Художествена галерия – Русе“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари