От "Възраждане" искат мораториум върху строежа на фотоволтаици

14
"Възраждане" предлагат спирането на изграждането на фотоволтаични паркове върху имоти с ниви, ливади и пасища
"Възраждане" предлагат спирането на изграждането на фотоволтаични паркове върху имоти с ниви, ливади и пасища Снимка: ЕПА / БГНЕС

"Възраждане" предлагат спирането на изграждането на фотоволтаични паркове върху имоти с ниви, ливади и пасища

Вчера „Възраждане“ внесе в Народното събрание Проект на решение за мораториум върху промяна на предназначението на земеделски земи - държавна и общинска собственост, за изграждане на фотоволтаични паркове, съобщи БТА.

В него се предлага спирането на изграждането на фотоволтаични паркове върху имоти с ниви, ливади и пасища (НЛП). Задължава в срок от три месеца Министъра на земеделието, околната среда и водите да изработи законодателство, което да определя реда на промяна на земеделските площи във фотоволтаични и до изработването на закон да бъде забранено отдаването на земя за изграждане на фотоволтаици.

В мотивите на Проекта на решение вносителите посочват, че тенденциозно, все повече "инвестиционни намерения" за изграждане на фотоволтаични паркове върху огромни терени, с начин на трайно ползване - ниви, пасища и гори, общинска или държавна собственост, биват одобрявани и изпълнявани. По неофициални данни, към настоящия момент в деловодствата на общините има чакащи преписки с намерения за изграждане на фотоволтаични централи върху над 40 000 декара земя, 99% от които общинска собственост. От една страна, при условие, че дните от годината, в които изкупните цени на енергийната борса са отрицателни, стават все повече, а в същото време произведената земеделска продукция на българския пазар е под 30%, този начин на отдаване и унищожаване на земеделска земя е недопустимо.

„Терените, от които принципно земеделските производители все повече се нуждаят, често се използват до последните дни преди да бъдат отдадени с решение на Общински съвет с учредено право на строеж. Обикновено това се случва в малки населени места и за огромни периоди от време, за които често не е упомената крайна дата. Без да бъде законно урегулирана, тази практика се превърна в процес, който води до унищожаване на големи площи земеделска земя, и в тази връзка внасяме предложение за мораториум за забрана на строеж на фотоволтаици, докато бъде изготвен такъв и процесите урегулирани,“ коментира Даниел Петров от „Възраждане“, който е един от авторите на внесения днес Проект на решение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    11
    костя късия
    Вгъзраждане пак чупят всички тъпометри.
  • -5
    10
    енергия
    А колко замърсява една ТЕЦ, колко въглища се изгарят там, колко вреди нанася ВЕЦ?!?! Фотоволтаичните централи са най-чистият метод за производство на енергия.
  • 6
    9
    до 6
    Възраждане е с 4 гласни букви, интелектуалецо. А дали е безгласна буква го решава избирателят.:) Разбра ли какво ти казвам, бе неграмотник?:)
  • 3
    8
    Бай Чеп
    Друга е евроатлантическата интифа! Добруджа трябва да се надупчи за газ, нивите да се засеят с фотоволтаици, пък местните цървули да ручат скакалци и хлебарки произведени от световните корпорации!
  • 1
    7
    Притеснен
    Направо ме е страх да споделя,че мисля да отида на почивка в западна страна!Коцето може да направи референдум и да ми се забрани пътуването...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари