От "Школо" отговориха на МОН, гарантират за личните данни на българските ученици

0
По-рано от МОН съобщиха, че сезират ДАНС за придобиването на платформата от чужда компания
По-рано от МОН съобщиха, че сезират ДАНС за придобиването на платформата от чужда компания Снимка: Снимка: Любомир Ваньов / БГНЕС

По-рано от МОН съобщиха, че сезират ДАНС за придобиването на платформата от чужда компания

Образователната платформа "Школо", с чиито електронни дневници работят повечето училища у нас, не е информирала Министерството на образованието и науката за придобиването ѝ от британския доставчик на образователен софтуер "Джунипър Едюкейшън", тъй като няма такова регулаторно изискване, съобщава БНР.

По-рано от МОН съобщиха, че сезират ДАНС и Комисията за защита на личните данни за придобиването на "Школо" от чужда компания и че просветното ведомство не е било информирано по никакъв начин за продажбата.

Любомир Ваньов - управител на "Школо", обясни защо Министерството на образованието не е било уведомено за продажбата на образователната платформа на чужда компания: "Защото няма регулаторно изискване, което трябва да мине одобрение".

По повод изпратеното от МОН до "Школо" писмо с искане незабавно да бъде предоставена цялата налична информация относно продажбата Ваньов коментира: "За около половин час е изпратено абсолютно всичко, каквото трябва да се изпрати. Ние сме насреща да помогнем и да съдействаме на абсолютно всички държавни органи, които сметнем, че трябва да получат каквато и да било информация".

Притеснения относно продажбата на "Школо" сред училищни директори, учители и родители се появиха почти веднага след новината за продажбата на платформата, съобщена в понеделник.

Притесненията са дали след промяната в собствеността, училищата ще продължат да ползват по същия начин услугите на "Школо", на които се доверяват 1700 образователни институции у нас, по данни на самата българска образователна платформа: ""Школо" продължава да предоставя същата качествена услуга. Няма никаква промяна".

Относно опасенията, че след продажбата на "Школо" ще има изтичане на лични данни на български ученици, Ваньов коментира: "Няма да се изнасят данни във Великобритания или каквото друго може да се говори".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Даскал Тони
    Тези от МОН вместо да направят един държавен електронен дневник, тръгнали да се оплакват. Сега топката е в директорите. До наесен трябва да извадят цялата информация от школо и да се прехвърлят в български електронен дневник.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари