От пастата не се напълнява!

0
От нея не се само не се напълнява, тя дори намалява индекса на телесната маса
От нея не се само не се напълнява, тя дори намалява индекса на телесната маса

През последните години така обичаната паста си спечели лоша репутация на един от най-сериозните врагове на здравословното тегло.

Учените обаче са на други мнение – от нея не се само не се напълнява, тя дори намалява индекса на телесната маса, пише OFFNews.

Екип от Neuromed – Istituto Neurologico Mediterraneo в Поцили, Италия, провел две големи епидемиологични проучвания сред 23 000 доброволци, за да разберат как средиземноморският тип хранене се отразява на организма. Чрез анализиране на антропометричните данни на участниците и техните хранителни навици, специалистите установили не само, че няма връзка между пастата и наднорменото тегло, но и че тестените храни са свързани с по-ниско общо и абдоминално (коремно) затлъстяване.

По думите на водещия автор на изследването Джорджи Пунис (George Pounis), пастата е водеща причина средиземноморците да имат добро здраве и тънка талия. Този тип хранене включва още риба, домати, зехтин, зърнени и бобови култури.

В популярните възгледи, макаронените изделия се считат за неадекватни за прием сред хора, които искат да отслабнат и имат породени от надномерното тегло здравословни проблеми“, казва Личия Яковиелю (Licia Iacoviello), ръководтел на Лабораторията по молекулярна и хранителна епидемиология в института Neuromed. „В светлината на това изследване, казва тя, вече можем да кажем, че тестените изделия всъщност са важен компонент за доброто здраве на хората“.

Разбира се, учените не твърдят, че с пастата може да се прекалява. Те подкрепят доброто старо правило, че човек трябва да похапва разнообразно и по-малко.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари