От ИТН внесоха законопроект за защита от домашно насилие

2
Тошко Йорданов от ИТН каза на брифинг, че със сигурност ще внесат и нов проектозакон за пряко допитване до гражданите
Тошко Йорданов от ИТН каза на брифинг, че със сигурност ще внесат и нов проектозакон за пряко допитване до гражданите Снимка: БТА / Владимир Шоков

Тошко Йорданов от ИТН каза на брифинг, че със сигурност ще внесат и нов проектозакон за пряко допитване до гражданите

От „Има такъв народ“ (ИТН) са внесли в деловодството на Народното събрание законопроект за защита от домашно насилие, предаде БТА.

"Преди малко внесохме наш законопроект за Закона за домашното насилие – тема, по която се упражняват почти всички политически партии много често, по наше вътрешно убеждение, не толкова с мотивацията да има достатъчно добра превенция, за да не се стига до такива ужасии, до каквито се стига," съобщи на брифинг в парламента председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

Колегата му Цветан Предов обясни защо внасят законопроекта и какви са акцентите. Той посочи, че в Конституцията се казва, че семейството, майчинството и децата са под закрила на държава и обществото. "Поради тази причина ние сме отговорни, че превенцията като механизъм за защита е задължение на държавата, а не отговорност за това да се прехвърля или предоставя", добави той.

"Ето защо държавата е в дълг към своите граждани по отношение на изграждане на един задълбочен и комплексен подход", коментира Предов. Той също отбеляза, че концепцията на тяхното предложение е изцяло нов законопроект. "Желанието ни е не да изменим сегашния закон, а да въведем решение за готови и отговорни действия и механизми в процеса на овладяване на риска от рецидив при домашното насилие", съобщи той.

По думите му създаването на национален регистър на актовете на домашно насилие и регистър на спешните повиквания е част от този процес. Предов уточни, че законопроектът съдържа три и повече механизма - превантивен механизъм с разписани в него отговорности и задължения, защитен механизъм, координационен за взаимодействие както при неотложни случаи, така и при системно домашно насилие, подкрепа на пострадалите от домашно насилие и специализирани програми за работа с извършителите на актовете на домашно насилие.

Депутатът зави, че от ИТН ще направят всичко възможно, за да може обществото да почувства отговорността на държавата като закрила и защита.

В отговор на журналистически въпрос Тошко Йорданов каза, че със сигурност ще внесат нов проектозакон за пряко допитване до гражданите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари