От 1 юли ще има адаптиран вариант 80 на 20 на мярката 60 на 40

3
Министър Сачева обясни, че работодателите ще могат да кандидатстват едновременно за мярката 60 на 40, както и за мярката за изплащане на субсидии от 290 лв. към работната заплата на служителите
Министър Сачева обясни, че работодателите ще могат да кандидатстват едновременно за мярката 60 на 40, както и за мярката за изплащане на субсидии от 290 лв. към работната заплата на служителите Снимка: БГНЕС

Работи се и адаптираната мярка 60 на 40 във вариант 80 на 20 да може да се прилага не само за сектор транспорт, но и за туризъм. Тя ще влезе в сила от 1 юли, съобщава Actualno.bg

Това стана ясно на кръгла маса на двата бранша с участието на министрите на транспорта Росен Желязков, на туризма Николина Ангелкова, на социалната политика Деница Сачева, представители на ББР, МВР и други институции.

Министър Сачева обясни, че работодателите ще могат да кандидатстват едновременно за мярката 60 на 40, както и за мярката за изплащане на субсидии от 290 лв. към работната заплата на служителите, което комбинирано образува вариацията 80 на 20. Все още се чака одобрение от Европейската комисия(ЕК) тази схема да може да се приложи и за целия сектор туризъм. Най-вероятно ще отпадне и задължението за платени данъци, но те ще трябва да бъдат декларирани, както и ще остане изискването за платени данъци към 1 януари 2020 г. Секторът изрази притеснения относно изискването работодателите да задържат работните места за срока, в който са получили обезщетение, тъй като заетостта е сезонна. Сачева уточни, че е предложено на ЕК да трябва да се запазят 75% от работните места, а не конкретните служители, които са наети.

160 млн. лв. ще се отпуснат за наемане на безработни лица, които трябва да са регистрирани в бюрото по труда. Работодателят ще получи минимална заплата за всеки нает, като 50 млн. лв. ще отидат приоритетни за сектор туризъм.

"По ОП "Иновации и конкурентоспособност" стартира мярка за микро- и малки предприятия в размер от 3 до 10 хил. лв. грантова подкрепа, 553 са одобрените проекти от сектор туризъм", допълни министър Николина Ангелкова.

От Българската банка за развитие пък обявиха, че се обмисля нов продукт в подкрепа на тези два сектора. А от Агенцията за експортно застраховане посочиха, че предлагат възможност да обезпечат 95 на сто от 20-те процента, които остават за предприятията, ако теглят кредит по програмата на ББР заедно с някои от търговските банки. При нея ББР обезпечава 80% от кредита.

Тема на кръглата маса беше и сивия сектор в браншовете. Зам.-минситърът на транспорта Ангел Попов заяви, че от днес е започнала 24-ва проверка на граничните пунктове Кулата, Калотина, Видин, Русе, а в сряда - Капитан Андреево и Маказа. Съвместно с НАП и МВР ще се проверява за нелегални превози. Работи се и по създаване на единен контролен орган.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари