Освиркаха Румен Радев на празника на Съединението в Пловдив

0
Държавният глава тръгна да приема строя, но от публиката се чу скандиране "Радев е позор" и "Ууу"
Държавният глава тръгна да приема строя, но от публиката се чу скандиране "Радев е позор" и "Ууу" Видео: БНТ

Държавният глава тръгна да приема строя, но от публиката се чу скандиране "Радев е позор" и "Ууу"

По повод 138-ата годишнина от Съединението на България президентът Румен Радев призова да отстояваме националното единение, за да не се налага следващите поколения да водят нашите битки за справедливост, държавност и достойнство, предадоха от пресцентъра на държавния глава.

Президентът държа реч на тържествената церемония в Пловдив по случай празника. "Днес не просто припомняме върховете на българското минало, чествайки Съединението, ние почитаме и осмисляме свещения пример за единение на онези, които преди 186 години с воля и решителност предначертаха пътя ни като нация", заяви той.

Президентът обаче бе освиркан от група, организирана от председателя на гражданското движение БОЕЦ Георги Георгиев.

След като прие строя, Радев се качи на паметника на Съединението, където произнесе слово.

Националното ни единение е кауза, която трябва да отстояваме, за да не се налага следващите поколения да водят нашите битки за справедливост, за държавност и достойнство. Това каза президентът Румен Радев в словото си на тържествената церемония в Пловдив по повод 138-ата годишнина от Съединението на България.

Днес не просто припомняме върховете на българското минало, чествайки Съединението, ние почитаме и осмисляме свещения пример за единение на онези, които преди 186 години с воля и решителност предначертаха пътя ни като нация“, заяви президентът.

Каквито и да са различията в обществото ни, вярвам, че отстояването на националната ни памет и традиции, гарантирането на достоен живот за нашите деца в свободна, правова и европейска страна, е обща кауза за всички нас“, посочи държавният глава.

Особено днес, когато в Европа продължава да бушува опустошителна война и да се обезценява човешкият живот, да се надигат гласовете на омразата и ксенофобията и да се анатемосва всяко инакомислие, да плащаме с растящо обедняване нашето собствено лекомислие и примирение“, каза още президентът Радев.

Държавният глава подчерта, че Денят на Съединението трябва да напомня, че само единни можем да преодоляваме изпитанията и да градим онази България, на която предците ни посветиха живота си. Силата ни като народ зависи от всеки един, посочи Радев и допълни, че всеки българин трябва да усеща зад гърба си силата на държавата и подкрепата на всички останали, така както всеки засегнат от поредното природно бедствие този път в Югоизточна България следва да чувства подкрепата на държавата и на обществото.

Съединението днес ни показа, че в трудни моменти, когато дори един наш съгражданин страда, ние сме длъжни да бъдем заедно, каза в словото си кметът на Пловдив Здравко Димитров. Той припомни исторически факти и посочи, че 6 септември 1885 година е не просто акта на Пловдивския преврат, а делото, в което се пресичат националната идея, българската решителност и европейското бъдеще. Точно днес, когато народът ни преживява поредната морална криза, когато сме разединени в идеите за правилния път, трябва да погледнем назад в миналото и да осъзнаем, че можем да надскочим себе си само, ако гледаме заедно в общия път напред, каза Димитров.

По думите му Съединението е актът, с който българите категорично заявяват себе си, волята си, целите си и бъдещето си. И днес Пловдив продължава да бъде център на мултикултурно общуване, да бъде европейска сцена, на която се говори за духовност и се показват образци на световни постижения, каза още кметът на града. Той подчерта, че Пловдив е мяра за толерантност, единност и разбирателство.

Церемонията пред паметника на Съединението в Пловдив включваше тържествена вечерна проверка и приключи без празнични илюминации. Те и всички концерти по повод празника бяха отменени в знак на съпричастност към бедстващите райони по Южното Черноморие. На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Росен Желязков, министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на културата Кръстю Кръстев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, пловдивският митрополит Николай, областният управител на Пловдив Илия Зюмбюлев, председателят на Общинския съвет в Пловдив Александър Държиков, кметове на населени места, народни представители, дипломати. Венци и цветя пред паметника бяха поднесени от името на държавната и местна власт, партийни организации, родолюбиви сдружения, признателни граждани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    а гочето ли?!?
    Гочето боеца го познаваме отдавна, утре, като си намери друг спонсор, ще освирква следващия! Веднъж го избъзиках, що се не кандидатира за дупетат, той ме погледна учудено и рече - че кой е луд да гласува за мене?!?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари