Освещаване на знамето на Червеноводската въстаническа чета

0

В рамките на проект „Под знамето на Червеноводската въстаническа чета”, СТПД „Академик" обяви конкурс за ушиване на най-автентично копие на знамето на Червеноводската въстаническа чета, което през 1876 г. е знаме и на Ботевата чета.

В конкурса имаха възможност да участват ученически групи, студентски клубове, читалища и др. Крайният срок за предаване на знамената беше 5 май.

Eдни от най-важните дейности по проект „Под знамето на Червеноводската въстаническа чета” са свързани по време с Националния туристически поход „По пътя на Ботевата чета” Козлодуй-Околчица, който ще се проведе от 27 май до 2 юни.

Във връзка с това, на 11 май, от 11 часа, в храма „Св. Архангел Михаил” в с. Червена вода, ще стане освещаването на знамената, участващи в конкурса, по подобие на историческото събитие от 21.09.1875 г, когато в същата църква поп Стоян и поп Кръстьо освещават знамето на Червеноводската чета. Освен представители на знаменните екипи в освещаването ще вземат участие и „четници” oт Русенския регионален клуб „Ангел Кънчев” на Национално дружество „Традиция”.    

На 11 май, след обяд, жури ще класира представените за конкурса знамена и ще определи знамето победител.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари