Остров в Антарктида е кръстен на бургазлия

3
Островът се казва Костов, по името на капитан далечно плаване Косьо Костов
Островът се казва Костов, по името на капитан далечно плаване Косьо Костов Снимка: БНР

Островът се казва Костов, по името на капитан далечно плаване Косьо Костов

Остров в Антарктида носи името на бургазлия. Казва се Костов, по името на капитан далечно плаване Косьо Костов, който участва в първата експедиция на „Океански риболов“ на Ледения континент.

Корабът му отплава за южните райони през късната есен на 1979 година и се връща през пролетта на 80-а. Целта му е търсене и улов на крил. „Това са едни много дребни скаридки. Нямахме и понятие как се ловят. Те живеят при нулева температура, точно където е границата между леда водата“, разяснява капитанът, предава БНР.

"От черупката на крила се произвежда хитин, а това е основното вещество, което се втъкава (в дрехите на космонавтите - бел. ред.), защото е противорадиационно и се използва в космонавтиката. Все пак България беше участник в космическите програми“, разяснява кап. Костов.

Българите провеждат експедицията си съвместно с техни колеги от Германската демократична република (ГДР) и – въпреки препятствията, през които екипажът преминава - днес капитанът я оценява като успешна.

Решението за именуването на остров Костов е изненада за капитана, който научава за това едва преди няколко години, и то от приятели. „Аз самият не знаех. Обадиха ми се преди три, четири години. Получих изведнъж поздравление от колеги. Помислих, че е някаква шега. Разбрах, че има над 17 обекта, кръстени на българи, но на бургазлии съм само аз“, казва той.

Остров Костов е дълъг 380 метра в посока север-юг и широк 210 метра. Той е скалист, с площ от 4 хектара.

Всъщност той е единственият остров на Ледения континент, кръстен на бургазлия, но не и единственият обект в Антарктида, именуван на бургазлия. Кръстница на нос Атанасова е журналистът от Българската национална телевизия (БНТ) и автор на повече от 100 документални филма Цветелина Атанасова (1960-2018). Нос Атанасова се намира на северния бряг на остров Ливингстън, където е и българската база. Цветелина Атанасова участва в няколко експедиции до Антарктида. Сред филмите ѝ са „Антарктида:25 стъпки в бъдещето“, „90 градуса южна ширина“, „Сърдити ледове“ и „Мисия Антарктида“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари