Остри сблъсъци в правната комисия и пореден скандал

0
До гласуване така и не се стигна, защото ГЕРБ и ДПС оспориха легитимността на заседанието
До гласуване така и не се стигна, защото ГЕРБ и ДПС оспориха легитимността на заседанието Снимка: NOVA

Бурно 20-минутно заседание проведе късно тази вечер парламентарната Комисия по правни и конституционни въпроси

 Заседанието първоначално трябваше да бъде отложено за утре, но депутатите решиха да се възползват от дадената почивка по време на продължаващата актуализация на бюджета на НЗОК и да се съберат, за да гласуват на първо четене закриването на Спецсъда и Спецпрокуратурата, които предлагат през промени в Закона за съдебната власт, както и прехвърлянето на Бюрото за защита на свидетелите от главния прокурор към Министерството на правосъдието. До гласуване обаче така и не се стигна, защото ГЕРБ и ДПС оспориха легитимността на заседанието, предаде NOVA.

„Наистина ли мислите, че в почивките могат да се насрочват заседания, за да се гледат законопроекти, за които ни трябват няколко часа“, започна първи с критиките депутатът от движението Хамид Хамид.

С остри думи към председателя на комисията Андрей Михайлов той заяви: „Наистина ли се подигравате с правото в България? На предишно заседание имах възможността да ви кажа, че сте абсолютен престъпник и сега го потвърждавате. Моля незабавно да прекратите това заседание и да поканите главния прокурор и министъра на правосъдието, защото и двамата са страни по този доклад и има какво да кажат“.

Същата теза застъпи и Анна Александрова от ГЕРБ-СДС. „Това заседание е нелегитимно, не е нито мястото, нито времето да го проведем. Вие го свикахте както се вика Спешна помощ – за 5 минути. Не е редно да гледаме толкова важни законопроекти за 15 минути“, посочи тя.

От "Демократична България" пък поискаха заседанието да продължи, тъй като работна група е прецизирала промените, подлагайки на обсъждане всички текстове и съобразявайки се с всички постъпили становища. Последва цяла каскада от реплики и дуплики, както и повишаване на напрежение, на които край сложи Ива Митева от „Има такъв народ“

„Да се върнем в пленарна зала“, призова тя, както и заседанието на Правна комисия да бъде пренасочено за утре сутрин, за да бъдат поканени всички гости.

Диалогът излезе извън всякакви норми на конструктивност. Имаше обиди, а самият аз бях наречен престъпник. За да бъде наречен някой така, той трябва да бъде осъден с влязла в сила присъда, очевидно не съм такъв и не приемем такъв тип обиди“, заяви на свой ред председателят Андрей Михайлов който прекъсна заседанието.

Веднага след казаното от него Хамид Хамид обясни, че в думата „престъпник“ влагал единствено политически смисъл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Добро утро, господине! Обаждаме се от Еконт, имате голям пакет.
- Благодаря за похвалата и лек ден!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари