Остава час до бленуваната среща на Борисов в Белия дом

0
За какво ще си говорят с Доналд Тръмп
За какво ще си говорят с Доналд Тръмп Снимка: БГНЕС

В 21 часа тази вечер започва срещата между премиера Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом. 

Двамата ще обсъдят двустранните отношения в сферата на сигурността, енергетиката и търговията. Това е първото посещение на премиера по покана на президента Тръмп.

Още акценти от посещението представя БНТ.

В Белия дом българският премиер Бойко Борисов ще се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп.

В Овалния кабинет на четири очи двамата лидери ще обсъдят стратегическото партньорство между България и САЩ, начините за засилване на общите интереси в областта на сигурността и стабилността в Черноморския регион, както и енергийната диверсификация на България.

Сделката за новите изтребители Ф-16, доставки на американски втечнен газ и ползите от реализирането на проектите за газовия хъб Балкан, Балкански поток и интерконекора с Гърция се очаква да бъдат сред другите теми, по които да говорят Бойко Борисов и Доналд Тръмп.

По програма и по протокол, българският премиер ще бъде посрещнат от стопанина на Белия дом, ще последва двустранна среща и разширено заседание на двете делегации.

Това е първото посещение на премиера по покана на президента Тръмп. През 2012 г. Борисов се срещна в Овалния кабинет с 44-тия американски президент Барак Обама.

В рамките на посещението си Бойко Борисов поднесе вече венец на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк "Арлингтън" и се срещна с вицепрезидента на Националния демократичен институт Шари Браян и Международния републикански институт Даниел Туининг.

В делегацията, водена от Бойко Борисов, са вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, финансовият министър Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Бойко Борисов, министър-председател на Р България: Надявам се и в икономическата и външнополитическата сфера и енергийната сфера след малко с президента Тръмп да надградим нашите отношения.

Чрез посланика си в София САЩ вече изразиха идеята си да изпратят екип от енергийни експерти, които да помогнат на България да се превърне в енергиен център на Балканите. Америка подкрепя диверсификацията на бъдещите доставки на енергия чрез изграждането на интерконектора с Гърция и участието на България в терминала за втечнен газ в Александруполис.

Кандидатстването на България за член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Еврозоната също ще бъдат насърчени от страна на САЩ.

Америка е стратегически партньор на България не само в сферата на сигурността, но и в енергетиката и търговията. Двустранната търговия през 2018 г. достигна близо 1 млрд. щатски долара и отбеляза 36% увеличение, като само за първите четири месеца на тази година достигна 412 млн. щатски долара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари