Остава бедственото положение в Смолянско

0
Все още има населени места без електричество заради обилния снеговалеж
Все още има населени места без електричество заради обилния снеговалеж Видео: bTV

След снежния капан в област Смолян ситуацията в района вече се успокоява.

Отмениха бедственото положение на територията на община Доспат. Към момента няма бедстващи хора или населени места. Всички пътища на територията на общината са проходими и са напълно прочистени.

Поне до утре остава бедственото положение на територията на Смолянска област, в Пампорово въведоха специална организация, която да облекчи трафика за туристите и колите, напускащи комплекса. Пътищата в областта вече са проходими при зимни условия, информира bTV.

Все още обаче има населени места без електричество заради обилния снеговалеж.

Най-тежка беше обстановката в село Црънча, където до късните следобедни часове нямаше ток и вода. В къщата на Емил Моллов, местен жител, два дни беше така. Мъжът трябваше да изминава разстоянието от 3 км до изворната вода два пъти на ден, за да напълни бутилки за семейството си.

Студено е, по-дебело се обличаме и така. Готвим си сухи храни, каквото намерим в хладилника”, разказа Моллов. В селото живеят близо 500 души, които са заплашени да останат и без път. Снеготопенето е образувало свлачище, което застрашава единственото трасе към Црънча.

По-късно през деня огромен агрегат захрани със ток помпената станция в района, за да достигне вода до бедстващите села.

Виня за бедственото положение всички институции, които отговарят за сервитутите на далекопроводите, сервитутите на пътищата. Ако сервитутите бяха почистени, нямаше да падат дърветата по далекопроводите, и нямаше да излагаме на риск живота на хиляди хора”, каза Елин Радев, кмет на община Доспат.

През целия ден продължи разчистването на пътищата в Доспат от паднали дървета.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари