Останките на Ал Багдади са прехвърлени във военна база в Ирак

0
Първата версия бе, че останките на главатаря на "Ислямска държава" ще бъдат хвърлени в морето
Първата версия бе, че останките на главатаря на "Ислямска държава" ще бъдат хвърлени в морето Снимка: AL-FURQAN MEDIA / AFP

Останките на ликвидирания главатар на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) Абу Бакр ал Багдади са прехвърлени в Ирак, съобщи днес телевизия "Ас Сумария", но не уточни от кого са били пренесени останките, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

По данни на телевизионния канал останките на Ал Багдади са транспортирани във военната база "Айн ел Асад" в иракската провинция Анбар, където са разположени американски военни.

"Ас Сумария" не изключва лидерът на джихадистите да бъде погребан на иракска територия.

По-рано американската телевизионна компания Си Ен Ен каза, че останките на Ал Багдади може да бъдат хвърлени в морето.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви по-рано, че Ал Багдади е бил ликвидиран при специална операция в сирийската провинция Идлиб. Тръмп благодари на Русия, Ирак, Сирия, Турция и кюрдите за съдействието.

Афганистан също приветства новината за гибелта на лидера на "Ислямска държава" (ИД) Абу Бакр ал Багдади като голям удар срещу тероризма и изрази очакване тя да отслаби южноазиатския клон на екстремистката групировка, предаде Ройтерс.

Появата на афганистански клон на ИД, възникнал през последните години, създаде още един враг за подкрепяното от САЩ правителство на страната, което се бори с много по-мощната групировка на талибаните от 2001 г., отбелязва агенцията.

"Афганистанското правителство бурно приветства операцията на американските сили, довела до смъртта на Ал Багдади", написа говорител на афганистанския президент Ашраф Гани в Туитър и добави: "Смъртта му е най-големият удар срещу тази групировка и срещу тероризма".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари