Осман Октай: Вече няма друг ход – ГЕРБ в коалиция с ДПС и БСП

0
Този парламент може да излъчи само правителство на коалиция „Магнитски“
Този парламент може да излъчи само правителство на коалиция „Магнитски“

Този парламент може да излъчи само правителство на коалиция „Магнитски“

Атентатът срещу главния прокурор е изключително тежко събитие за България като натовска държава и член на Европейския съюз. Каквато и да е истината около този инцидент, няма да навлизам в тематиката кой има интерес, мотиви и т.н. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политическият анализатор Осман Октай.

Познавайки кухнята, играчите, политическата власт – в България тя е почти узаконена мафиотска власт. Познавах главния прокурор Татарчев и знам какви възможности има един главен прокурор. Не случайно неговата реплика „Над мен е Господ“ е известна. И затова задкулисието и политическите играчи, възползвайки се от конституционните възможности, направиха всичко възможно да овладеят тотално съдебната власт.

Политическата квота на парламентарните сили в състава на ВСС контролира цялата кадрова политика. Прокурорската, следствената и съдебната квоти допълнително усложняват тези зависимости, защото прокурорската квота си назначава всички свои прокурори. Затова по сигнал вчера всички излизат да протестират. Това са хората, които трябва да защитават нас – гражданите и правовата държава, а не ние да ги защитаваме. От кого да защитаваме Гешев.

Докато не се пипне Конституцията, съдебна реформа в България няма да има. Ние сме заложници от 90-а година на тази Конституция, не само по отношение на съдебната власт.

По Конституция сме парламентарна република, а вече две години парламентът не може да излъчи правителство. Дяволът е в детайлите. Пропуските съм ги обсъждал и с президента Радев. Всички власти се възползват от това, че парламентът не работи и не могат да се направят законодателни промени за определени реформи и придвижването на европрограми.

Познавайки манталитета на всички политически играчи, винаги имам различен прочит. Всичко зависи от личностите и зад тях какви стоят какъв е интересът. Това предопределя блокирането на различни реформи. Защото когато обслужваш определени кръгове ти не си независим човек.

Иван Гешев не е независим човек. Той е подставеното лице чрез ВСС и тези политически квоти, и не случайно мандатите във ВСС изтекоха. В инспектората – също. Заради тези политически блокажи не може да се поднови съставът.

Цацаров се оттегли, предложи Гешев, Гешев беше избран. Гешев ще предложи лицето Х за окръжен прокурор – той ще бъде избран. По този начин се създава йерархична връзка и зависимости между хората.

Инцидентът с Гешев дава усещане за нестабилност на държавата. Хората ще си кажат, че щом той с всички инструменти, които притежава не може да се защити – какво остава за нас. Държавата се разпада.

Единствената възможност този парламент да излъчи правителство е с мандата на Бойко Борисов.

Ние сме заложници на страховете и зависимостите на Борисов. Единственият вариант да не отидем на предсрочни избори е отговорността на Борисов да направи правителство – това определя неговото поведение да вкара ПП-ДБ в собствена игра и капан. Разговарях със сериозни хора от ПП и ДБ и им казах – не влизайте в тази игра. Спрете да коментирате вашия мандат – нека първият да представи структура, програма и да започне преговори с различни формации. Това е капан, защото Борисов иска ПП-ДБ да направят кабинет под негово ръководство и по този начин да ги обезличи. Това обаче няма как да се случи и единственият вариант този парламент да направи правителство е коалиция „Магнитски“. ПП-ДБ направиха добър ход като представиха кабинет. Сега Бойко Борисов няма да може да ги обвини, че бягат от отговорност и ще трябва да отиде при президента със свое правителство и да получи мандата. Вече няма друг ход – ГЕРБ в коалиция с ДПС и БСП – коалиция „Магнитски“ със 128 депутати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    555
    А, тя Корнелия ще му "постеле" на Бойко.
  • -3
    1
    WC
    А фелдшера доносник пак се изтропа компетентно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари