Осигуряват над 220 хиляди бюлетини за изборите в Русенско

1
До 18-и март могат да се подават заявления за гласуване по настоящ адрес, а хората с увреждания могат да поискат да гласуват с подвижна избирателна урна
До 18-и март могат да се подават заявления за гласуване по настоящ адрес, а хората с увреждания могат да поискат да гласуват с подвижна избирателна урна

До 18-и март могат да се подават заявления за гласуване по настоящ адрес, а хората с увреждания могат да поискат да гласуват с подвижна избирателна урна

Всички общини в русенско получиха предварителните списъци за гласуване в изборите за Народно събрание на 2 април тази година. Това стана възможно, след като упълномощен член от състава на организационно-техническият екип по подготовка на изборния процес в Областната администрация получи предварителните списъци за гласуване от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. До броени дни общините ще получат и печатите, предназначени за общинските комисии по чл. 287, ал. 7 от ИК, чиито характеристика са определени с решение № 1597-НС от 7 февруари 2023 г. на Централната избирателна комисия /ЦИК/.

Към момента няма проблеми с процеса по организация на изборите и всички предвидени дейности се изпълняват в срок. Съгласно чл. 41, ал. 1 и чл. 42, ал. 2 от ИК и в съответствие с Хронограмата за изборите за Народно събрание на 2 април 2023 г., приета с Решение № 1583-НС от 2 февруари 2023 г. на ЦИК, общинските администрации следва да обявят предварителните избирателни списъци и да ги публикуват на интернет страниците си, не по-късно от 40 дни преди изборния ден, т.е. до 20 февруари 2023 г., включително. Регистрацията ще приключи на 28-и февруари в 17.00 часа. Припомняме, че след оповестените данни от последното преброяване от региона ще бъде излъчен един депутат по-малко в следващия парламент. Така област Русе ще има седем народни представители в 49-ото Народно събрание.

Всеки от гражданите може да провери в предварителните списъци дали фигурира и при необходимост да се направи корекция. Същевременно до 18-и март могат да се подават и заявления за гласуване по настоящ адрес, а хората с увреждания могат да поискат да гласуват с подвижна избирателна урна.

По предварителни изчисления за безпроблемното протичане на изборите в русенско ще са необходими 222 500 бюлетини. Данните са базирани на предварителните избирателни списъци и включват резерв от бюлетини, изискуем съгласно нормативната уредба на страната. Същевременно от днес започна и регистрацията на кандидатските листи за народни представители в русенско в Районната избирателна комисия /РИК/. Същевременно до 17:00 часа на 20-и февруари се регистрират и инициативните комитети.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари