Още области в България се оцветяват в червено заради КОВИД-19

0
Русе все още е в "оранжевата" зона
Русе все още е в "оранжевата" зона Снимка: Pixabay

Три четвърти от България вече са в тревожната червена зона на заболеваемост от КОВИД-19 над 120 души на 100 хил. население

Извън нея остават едва шест области, като само една запазва ограничени нива на заразяване. Зоните с над 400 заболели се увеличават от една на три, а още две са на прага да достигнат това ниво, алармира Дневник.

Данните са от седмичния анализ на здравните власти, базиран на информацията от Единната информационна система за коронавируса. Те са към 28 февруари, като заболеваемостта се измерва в брой лабораторно потвърдени новорегистрирани случаи на 100 хил. души население за последните 14 дни.

Обобщението показва ситуацията в страната ден преди да повторното отваряне на заведенията за хранене и пиене - една от най-масовите ограничителни мерки, която действаше срещу коронавируса. От понеделник възстановиха работата си също ученическите извънкласни школи, позволени са отново организираните екскурзии, посещенията в както и игралните зали, както и конференциите. От този четвъртък (4 март) предстои и поредната ротация в училищата - след три месеца онлайн обучение в клас се връщат учениците от 6 и 9 клас на големите училища.

Две области "догонват" Кюстендил

Ако до миналата седмица Кюстендил беше изключение в страната с тежката епидемична обстановка, надхвърляща в пъти заболеваемостта по останалите градове, от тази седмица има още две области, които надхвърлиха прага от 400 заболели.

Във Враца и Плевен новозаразените са съответно 404 и 401 на 100 хил. С по 362 заболели Бургас и столицата също приближават бързо този праг.

Кюстендил, където според генетичните изследвания още преди Нова година е засечен британският вариант на коронавируса, остава най-тежко засегнатото място в България, като продължава да бележи ръст - от 446 миналата седмица на 487.

Данните за заболеваемостта във всяка област се виждат при посочването й. От календара в графиката могат да се разглеждат данните за седмиците назад.

Новите червени зони

Три нови области са преминали прага от 120 заболели на 100 хил. души население за последната седмица, сочат данните. Това са Плевен, Велико Търново и Силистра. Така областите в червената зона стават 22, като картината на заболеваемостта се връща към тази от 25 октомври миналата година.

В над половината от страната - общо 15 области, новозаразените са отвъд прага от 200 на 100 хил., който властите доскоро сочеха като критерий за повторно затягане на противоепидемичните мерки. Тогава, според изявленията на здравния министър Костадин Ангелов, трябваше да започне постепенно връщане на ограниченията. В средата на февруари премиерът Бойко Борисов ултимативно нареди отварянето на заведенията от 1 март, като се вземат мерки за предотвратяване на вируса, а по-късно нареди ударна ваксинация, която обаче спря след няколко дни заради недостиг на ваксини.

Минала седмица Ангелов даде по-широко тълкувание на прага за затягане на мерките, наричайки числото от 200 заболели "условно" с уточнението, че то се следи в комбинация с други показатели. "Над това число, от 200 до 300 (заболели на 100 хил. души население - бел.ред), системата може да издържи и може да започне да изпитва сериозни трудности. Когато преценим, че имаме проблем и не можем да контролираме, ще предприемем необходимите мерки", заяви тогава министърът.

Търговище остава единственият остров

За разлика от предходните седмици, нито една област в страната не може да се похвали със спад ва заболеваемостта - навсякъде данните за последните седем дни на февруари са нагоре. Търговище остава единственото място, където болните остават между 20 и 60 на 100 хил. Там заболеваемостта е 26 - почти 19 пъти по-малко, отколкото в Кюстендил. Макар и минимален, там също има ръст на заболеваемостта.

Зоните в умерената оранжева зона - между 60 и 120 заразени, остават пет:

Видин (64 ), Кърджали (75 ), Монтана (117), Разград (67 ) Русе (110).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари