Осъдиха жена на доживотен затвор за изгаряне на Корана

0
В Пакистан богохулството може да доведе и до смъртна присъда
В Пакистан богохулството може да доведе и до смъртна присъда

В Пакистан богохулството може да доведе и до смъртна присъда

Пакистанският съд осъди мюсюлманка на доживотен затвор, след като я призна за виновна за изгаряне на страници от свещената книга на исляма, предаде Асошиейтед прес, цитирана от bTV.

Според пакистанските закони за богохулство всеки, който бъде признат за виновен за обида на религията или религиозни фигури, може да бъде осъден на смърт.

Правителственият прокурор казва, че Ася Биби е била арестувана през 2021 г. по обвинение в богохулство. Това се случва заради показания на граждани, които твърдели, че тя е осквернила Корана, като е изгорила страниците му.

Съдията е обявил присъдата в сряда, 21 март, в източния град Лахор. Според него Ася не се е признала за виновна по време на процеса. Тя има право и да обжалва решението на съда.

В Пакистан е достатъчно и най-малкото обвинение или дори само подозрение, за да бъде вкаран някой в затвора за богохулство. Законите, които пазят религията, съществуват от 1980 г.

Християнка със същото име беше оправдана за богохулство през 2019 г., след като прекара осем години в Пакистан, излежавайки смъртна присъда.

След освобождаването си тя се премести в Канада, за да избегне смъртни заплахи от ислямски екстремисти.

По-рано през март друг съд в град Гуджранвала в Пакистан осъди на смърт 22-годишен студент и даде доживотна присъда на тийнейджър в две отделни дела, след като ги призна за виновни в обида на ислямския пророк Мохамед.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари