Осъдиха Никола Саркози на една година затвор

2
Присъдата е заради прекомерни разходи по време на президентска кампания през 2012
Присъдата е заради прекомерни разходи по време на президентска кампания през 2012 Снимка: ЕПА

Присъдата е заради прекомерни разходи по време на президентска кампания през 2012

На 30 ноември беше постановена едногодишна условна присъда затвор срещу Никола Саркози по делото за прекомерни разходи по време на загубената му президентска кампания през 2012 г., предаде АФП и БГНЕС.

Това е едно от най-важните събития в натоварената съдебна програма на бившия френски президент.

Според прокурора Никола Саркози съзнателно е нарушил законовия лимит за изборните разходи. "В това разточителство нямаше нищо неизбежно“, заяви прокурорът Бруно Ревел, „то беше резултат от избор, направен от кандидата".

На първа инстанция прокурорът е поискал присъда от една година лишаване от свобода, шест месеца от която са били условни, а през септември 2021 г. бившият държавен глава е осъден окончателно на една година лишаване от свобода, въпреки че наказателният съд е поискал тази присъда да бъде коригирана директно в домашен арест под електронно наблюдение.

За останалите девет обвиняеми, които са подсъдими повторно по така нареченото дело "Бигмалион", носещо името на компанията, която е организирала предизборните срещи на десния кандидат, прокурорът поиска присъди между 18 месеца и четири години лишаване от свобода, всички условни, както и глоби между 10 000 и 30 000 евро за някои от тях.

За разлика от съподсъдимите си, бившият държавен глава не е обвинен за системата от фалшиви фактури, разработена с цел да се прикрие нарастването на разходите за кампанията му до почти 43 млн. евро, когато законовият таван е 22,5 млн. евро.

Но в решението си на първа инстанция съдът е подчертал, че бившият държавен глава е "продължил да организира предизборни срещи, като е искал по една среща на ден, въпреки че е бил писмено предупреден за риска от превишаване на законовия лимит, а след това и за действителното превишаване.“

Никола Саркози, както и по време на първия процес, "енергично отрече всякаква наказателна отговорност", като осъди "басните" и "лъжите".

Той отрича кампанията му да е "излязла извън контрол".

Никола Саркози е изправен пред допълнителни правни проблеми, след като през май беше осъден на три години лишаване от свобода, включително една година затвор, по дело, свързано с подслушване - решение, което той обжалва пред Върховния съд на Франция.

През 2025 г. той ще се яви пред съда по подозрение за либийско финансиране на президентската му кампания през 2007 г. В началото на октомври му беше повдигнато обвинение и във връзка с оттеглянето на изявленията, направени от посредника Зиад Такеддин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари