Русенският съд даде 2 години затвор младеж, блъснал патрулка

0
Християн Г. от Велико Търново е обвинен и за притежание на наркотици и боеприпаси
Християн Г. от Велико Търново е обвинен и за притежание на наркотици и боеприпаси

Ефективна присъда от 2 години лишаване от свобода получи 20-годишният Християн Г. от Велико Търново.

Той беше осъден от Русенския окръжен съд вчера, като ще трябва да плати и 5000 лева глоба. Християн няма предишни осъждания. Той бе обвинен от прокуратурата в държане с цел разпространение на наркотични вещества и боеприпаси и повреждане на автомобил, собственост на МВР - Русе, пише Вестник Бряг.

Според обвинението, на 22 октомври 2015 г., във Велико Търново и в Русе и по пътя между градовете, Християн държал с цел разпространение марихуана с тегло близо 208грама на стойност 1247 лева и 0,51 грама метамфетамин на стойност 12,75 лева.Общата стойност на намерения в колата му наркотик е 1260 лева. Според второто обвинение, той носил със себе си боеприпас - един ловен патрон, също намерен в колата. Освен това, на същата дата той блъснал автомобил "Ауди 80" собственост на русенската полиция. Това била колата, с която полицаите по сигнал отишли да му направят проверка, като те също били цивилни. За да осуети проверката, Християн тръгнал с колата, която карал на заден ход и блъснал полицейската. Причинените щети по нея са за 1084 лева.

На вчерашното първо заседание в Окръжния съд защитникът на подсъдимия поиска делото да се гледа по реда на съкратено съдебно следствие. За това Християн призна фактите от обвинителния акт и свидетелите и вещите лица бяха освободени от разпит. Така той си издейства намаляване на наказанието с 1/3.

Прокуратурата предложи ефективно наказание от 4 години и половина общо за трите деяния, тъй като ги смята за извършени при пряк умисъл. Християн е искал да осуети проверката и задържането си и за това блъснал полицейската кола, смята обвинението. Защитникът на подсъдимия пък поиска условно наказание заради младата му възраст и чистото съдебно минало. Малкото количество метамфетамин видимо не е за търговия, а за лична консумация, заяви адвоката. Той добави, че Християн не е разбрал първоначално, че хората които го проверяват са полицаи, тъй като са били цивилни и с необозначена кола. Той предложи условно наказание от 2 години с 5 изпитателен срок. В последната си дума пред съда младият подсъдим каза само, че съжалява.

Християн бе признат за виновен от съда за  държане с цел разпространение на марихуана и метамфетамин за общо 1260лева. За това му беше определено наказание от 2 години лишаване от свобода, след редукция с 1/3, и 6000 лева глоба. Той бе признат за невинен по обвинението, че държал боеприпас и оправдан по него. Виновен е обаче за блъснатата полицейска кола, като за това наказанието му е 8 месеца затвор.

Съдът определи едно общо наказание - 2 години лишаване от свобода, което да се изтърпи в открито затворническо общежитие и глоба от 5000 лв. Християн ще трябва да плати и над 400 лв. съдебни разноски. Беше потвърдена и мярката му за неотклонение, която е подписка. Тази присъда не е окончателна и подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Велико Търново

Източник: Вестник Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари