Осъдиха кмета на Горна Оряховица

0
Кметът трябва да премахне легналите полицаи
Кметът трябва да премахне легналите полицаи

По протест на Районна прокуратура - Горна Оряховица Административен съд - Велико Търново осъди кмета на Община Горна Оряховица да премахне изкуствени неравности (легнали полицаи) на пътното платно.

Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Велико Търново.

През есента на 2015 г. Апелативна прокуратура - Велико Търново извърши проверка във връзка с осъществяването на контрола на изградените изкуствени неравности на пътното платно. В хода на проверката бе констатиран занижен контрол и бездействие по отношение на вмененото задължение, от страна на службите за контрол и администрацията, управляваща пътя. 

Апелативна прокуратура - Велико Търново изпрати до общините писма с констатираните нередности, като разпореди незабавно изпълнение - премахване или привеждане според изискванията на Наредбата за привеждане в съответствие с изискванията й съществуващите изкуствени неравности и други средства за ограничаване скоростта на движението по общинските пътища и уличната мрежа в населените места и селищните образувания (урбанизираните територии) на територията на общината. В същото писмо бе указано, че при неизпълнение прокуратурата ще оспори пред Административен съд бездействието им.

 Районна прокуратура - Горна Оряховица е извършила проверки, в хода на които е било констатирано неизвършване на фактически действия от страна на кмета на Община Горна Оряховица по задължение, произтичащо пряко от нормативен акт - Наредба № РД-02-20-10 от 5 юли 2012 г. за условията за изграждане или монтирани върху платното за движение на изкуствени неравности и на други средства за ограничаване на скоростта на движение и изискванията към тях, издадена от МРРБ и МВР, обнародвана в ДВ бр. 56 от 24.07.2012 г. 

По тази причина прокурор при Районна прокуратура - Горна Оряховица е подал протест до Административен съд - Велико Търново, с който е предложил да бъде осъден кметът на община Г. Оряховица да извърши фактически действия по привеждане в съответствие с изискванията на Наредба № РД-02-20-10 от 5 юли 2012 г. или по отстраняването им, ако горното е невъзможно, на конкретизирани – 9 на брой, на територията на община Горна Оряховица изкуствени неравности за ограничаване на скоростта на движение.

С Решение № 457 от 22 ноември 2017 г. по адм. дело № 701/2017 г. по описа на Административен съд - Велико Търново, административният съдия е осъдил кмета на Община Горна Оряховица да изпълни задълженията си, произтичащи пряко § 3, ал.2 от Преходните и заключителните разпоредби от Наредба № РД-02-20-10 от 5 юли 2012 г., за извършване на фактически действия – да премахне изкуствени неравности (легнали полицаи), изградени върху пътните платна на територията на Община Горна Оряховица, конкретизирани в протеста на ГОРП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари