Осъдиха "Енерго-Про" в Русе за неплатен ток

0
Фотоволтаична централа осъди "Енерго-Про Продажби" АД в Русе да й плати 22 616,24 лв. остатък за доставена, но неплатена електроенергия
Фотоволтаична централа осъди "Енерго-Про Продажби" АД в Русе да й плати 22 616,24 лв. остатък за доставена, но неплатена електроенергия

Фотоволтаична централа осъди "Енерго-Про Продажби" АД в Русе да й плати 22 616,24 лв. остатък за доставена, но неплатена ел. енергия, пише "Труд".

Районният съд постанови монополистът да покрие и 2404,65 лв. разноски по делото. Решението може да се обжалва пред окръжния съд в крайдунавския град.

Дружеството има фотоволтаична централа край тутраканското Старо село и преди 2 г. сключва договор с ЕРП-то за доставка на еленергия по преференциални цени. От "Енерго-Про" изплатили само половина сума, прихващайки цена за достъп до мрежата и "Вестонел" завел иск в съда.

"Заплащането на цена за достъп до мрежата е нормативно регламентирано задължение и не е реална самостоятелна услуга, която може да бъде обективно и пазарно остойностена", мотивира се съдът.

След като Върховният административен съд /ВАС/ отменя решението на ДКЕВР, фотоволтаичните централи с инсталирана мощност над 30 kwp не заплащат цена за достъп и ЕРП-то дължи парите със законната лихва по договора.

Това не е единственият случай, в който ВЕИ осъжда "Енерго Про". М.г. „Ел Би Енерджи" ЕООД в село Черешово си връща чрез съда платените 16 033,43 лв. за предоставен достъп на фотоволтаичната му централа до елмрежата.

Дружеството си плаща цяла година ежемесечните такси от 221 лв. и след решението на ВАС завежда дело да си ги получи обратно.

"Платените пари трябва да се върнат, защото цената по договорите за достъп задължително се определя и регулира от КЕВР", мотивират се магистратите.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари