Осъден за атентат срещу Алексей Петров е предсрочно освободен през месец май

0
Апелативният съд постановява условно предсрочно освобождаване на Логвиненко на 29 май
Апелативният съд постановява условно предсрочно освобождаване на Логвиненко на 29 май

Апелативният съд постановява условно предсрочно освобождаване на Логвиненко на 29 май

Роман Логвиненко, осъден за опита за атентат срещу Алексей Петров през 2015 г. е предсрочно освободен от затвора май месец от Апелативен съд - София, показва справка в съда, посочи БТА.

Днес Алексей Петров беше застрелян. Инцидентът стана в столичния кв. "Драгалевци" в 12:20 ч. При стрелбата е пострадала жена, която е откарана в болница. Тя е контактна. На мястото на стрелбата тече оглед, образувано е досъдебно производство.

Апелативният съд постановява условно предсрочно освобождаване на Логвиненко на 29 май. Като му налага изпитателен срок в размера на наказанието, което му остава да изтърпи. Към 12 април то е две години, шест месеца и 11 дни. „Към настоящия момент осъденото лице е дало достатъчно доказателства за своето поправяне“, се посочва в мотивите на съда.

С определението си апелативните съдии отменят решението на Софийски градски съд, с което искането на Логвиненко за освобождаване е отхвърлено. Според съдията молбата на осъдения е неоснователна, защото макар да е преполовен срокът на изтърпяване на присъдата, по смисъла на закона, не са налице останалите предпоставки за предсрочно освобождаване, най-важната от които е представянето на убедителни доказателства за поправяне на лишения от свобода. Шефът на затвора е дал становище, че са необходими поне още шест месеца, през които поведението на осъдения да бъде стриктно наблюдавано, като отбелязва, че въпреки няколко поощрения и награди, поведението на Логвиненко в затвора не е било изцяло безкритично. Прокурорът също е поискал да не бъде уважена молбата на осъдения.

Също така от затворническата администрация посочват, че Логвиненко показва добро поведение и стремеж към безпроблемно изтърпяване на наказанието, но и проявява безразсъдно и рисково поведение.

На 6 юли 2021 г. Логвиненко е признат за виновен от Върховния касационен съд за това, че от началото на пролетта на 2014 г. до 29.10.2015 г. в съучастие като помагач с Артьом Темпински – извършител, Максим Чорний – извършител, и Йевен Балков – помагач, умишлено улеснил извършването на опит за убийство на Алексей Петров. Той е набавил пари, организирал следенето и дал съвети, като на 29.10.2015 г. в гр. София извършителите произвели изстрели с два броя гранатомети към лек автомобил, в който пътували Алексей Петров и негов спътник. Автомобилът бил брониран и снарядите не проникнали в него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари