Орнаментите по носията показват социалния статус на притежателя й

0

Орнаментите по народната носия разкриват социалния статус на носещия ги.

Това каза за проф. Николай Ников, преподавател по етнология в Европейския университет в Малта, предава Агенция Фокус. Той подчерта, че не случайно народната носия се нарича още премяна. 

Хората за пременят, за да получат лице в социума. Този социум утвърждава човек от периода ,когато е дете, докато той достигне зряла възраст. Носията се шие от майката на дъщерята, а след това самото момиче я прави за себе си. В детската премяна са вложени посланията и желанията на майката, рожбата й да расте в синхрон с изискванията на рода, на корена. След като човек се омъжи символиката на носията става много силна. Затова и премяната на булата е изключително богата от към шевици, орнаменти и накити“, посочи проф. Ников. 

Той допълни, че накитът също е изключителна важна част от невестинската носия. Той не е просто украшение. Накитът притежава апотропейни функции, като например да пази детеродността и плодовитостта на жената. „Всичко е това е втъкано в цялата премяна на жената и съответно на мъжа“, посочи проф. Ников.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари