Оранжев и жълт код за опасно време в неделя

0
Значителни валежи и силен вятър се очакват в почти цялата страна
Значителни валежи и силен вятър се очакват в почти цялата страна

Значителни валежи и силен вятър се очакват в почти цялата страна

През следващото денонощие ще остане предимно облачно. Валежите ще продължат и на места ще са временно интензивни и значителни по количество, а по-слаби ще са в по-голямата част на Горнотракийската низина, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), предаде БТА.

Вятърът ще остане югозападен, в Източна България и районите, северно от планините, ще е силен и бурен. Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за месеца - утре след обяд ще започне да се повишава.

Ще е все още сравнително топло, сутрешните температури ще са около и над 10°, в София - около 9°, а максималните ще са от 9°-10° градуса в северозападните райони до 18°-19° в местата, чувствителни на южен вятър, в София - около 15°. След обяд вятърът ще започне да се ориентира от северозапад и с него ще започне да прониква студен въздух. По преминаването на студения фронт ще има гръмотевици.

Жълт и оранжев код за значителни валежи и силен вятър е обявен в почти цялата страна. В областите Благоевград, Смолян и Кърджали е обявен оранжев код за опасно време. Жълт код за потенциално опасно време е обявен в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София област, Перник и Кюстендил.

По Черноморието ще е предимно облачно, ветровито, с валежи от дъжд, по-интензивни вечерта. Вятърът ще е силен, преди обяд временно бурен, от югозапад. Максималните температури ще са 17°- 19°. Температурата на морската вода е 10°-12°. Вълнението на морето ще бъде от 3-4 бала.

В планините ще е предимно облачно с валежи, на много места - значителни по количество. Ще е все още сравнително топло с максимална температура на 1200 метра - около 11°, на 2000 метра - около 5°. В повечето места валежите ще са от дъжд, само по най-високите части - от сняг, но с преминаването на студен атмосферен фронт температурите ще се понижават и отначало в северозападните планински райони, над около 1500-1600 метра, дъждът ще преминава в сняг. С нахлуването на студения въздух от северозапад на югоизток ще има и гръмотевици.

През нощта срещу понеделник и в понеделник от северозапад ще продължи да нахлува студен въздух; температурите бързо и значително ще се понижат. Ще се задържи със значителна облачност, но валежите ще отслабнат, временно и ще спират. Със застудяването на места в Северна България и високите полета в Западна в следобедните часове дъждът ще премине в сняг, ще се образува и тънка снежна покривка. В южните и източните райони ще продължи да превалява дъжд. Ще бъде ветровито, с умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - силен северозападен вятър. Във вторник ще има променлива, често значителна облачност, почти без валежи. Вятърът ще отслабне.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • птица
    Браво, сега и на мене да изпрати като на Анджелина Джоли. Явно това да си заможен ме значи , че си умен илин прозорлив.
  • Внимавайте Русенци
    Парка започва да изгубва своята идентичност,лека полека.Русенци,не оставяйте това така......запазете си парка и търсете...
  • Балканеца
    Номер 11, в началото на 20 век в Русе са живеели 30-35 хил човека. Повече ли млади хора е имало спред теб? Именно тогава е...
  • Геро
    Русе се е препълнил с прости и мърляви хора! Съдя по коментарите,защитаващи боклукчийския камион пред храма и по гласуването...
  • Русе
    Слабите страни на Русе са малко млади хора -> малко възможности за социализация за млади хора, както и инономика базирана на...