Оранжерийните домати поскъпнаха с още 16% за седмица

0
Любопитното е, че вносните домати поевтиняват през същото време
Любопитното е, че вносните домати поевтиняват през същото време

Оранжерийните домати родно производство са поскъпнали с още 16,1% само за последната седмица

Това се вижда от бюлетина на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. При средна цена на едро 3,16 лв. за килограм миналата седмица, в последния работен ден на тази седмица те са стрували средно 3,67 лв., личи от данните, предава вестник 24 часа.

Любопитното е, че вносните домати поевтиняват през същото време, но с малко – само с 4,21%. Те са основно внос от Гърция и Турция и по същество също са оранжерийни. Заради по-топлия климат обаче този зеленчук там се отглежда с далеч по-малък разход на енергия за отопление, а всъщност тя увеличава себестойността на продукцията.

Същото се отнася и за краставиците, разликата е, че те по принцип струват с около 1 лев по-скъпо.

Сред основните хранителни стоки с доста голямо поскъпване е и слънчогледовото олио. Неговата цена на едро се е увеличила с нови 6,5%. От средно 4,45 лв. миналата седмица то вече струва 4,75 лв. По магазините литър олио е масово между 5 и 6 лева, но поради въведените ограничения – максимумът, който може да купи един човек е 3 или 5 литра в някои вериги, цената му на дрено е на практика е без промяна в сравнение с преди седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    хахаха
    Как, как ? Слава Украине ! Героям Слава ! Ето толкова лесно поскъпнаха.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари