Опразват 1,5 милиона рискови жилища в Истанбул

0
Жителите ще бъдат евакуирани в по-безопасни от земетръсна гледна точка зони в мегаполиса
Жителите ще бъдат евакуирани в по-безопасни от земетръсна гледна точка зони в мегаполиса

Жителите ще бъдат евакуирани в по-безопасни от земетръсна гледна точка зони в мегаполиса

Турските власти планират да освободят близо 1,5 милиона жилищни сгради в Истанбул, които поради повреди и неотговарящо на стандартите строителство са под риск да пострадат при евентуално мощно земетресение, и да евакуират жителите им в по-безопасни от земетръсна гледна точка зони в мегаполиса. Това съобщи турският министър на екологията, градоустройството и климатичните промени Мурат Курум пред журналисти на конференция по координация на областните проекти, предаде БТА.

Разрушителните земетресения от 6 февруари с епицентър в град Кахраманмараш, Южна Турция, които причиниха смъртта на над 45 хиляди души и сринаха десетки хиляди сгради, изведоха на преден план проблемите за безопасността на сградния фонд на големите градове като Истанбул в района Мармара, където сеизмолозите отдавна прогнозират силно земетресение.

Турският министър акцентира върху процеса на градска трансформация на мегаполиса Истанбул, който по думите му трябва да бъде ускорен, за да бъде подготвен градът да посрещне предизвикателствата на природните бедствия.

"Около 1,5 милиона сгради, които се намират в рискови квартали на Истанбул, предвиждаме да пренесем в две резервни зони, които се намират на анадолския и на европейския бряг на мегаполиса. Около 300 хиляди други се налага да се трансформират възможно най–скоро. В рамките на министерството са подготвени проекти за трансформиране на 94 хиляди единици от сградния фонд. В проектите е включено използването на нови технологии, подходящи за съответните райони", заяви турският министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари