Опити с болни деца: контерган-скандалът в Германия

0
В днешно време всеки лекар, който извършва подобни експерименти, застрашаващи деца, би се озовал без време в затвора
В днешно време всеки лекар, който извършва подобни експерименти, застрашаващи деца, би се озовал без време в затвора Снимка: Дойче Веле

Скандал с продължение: причиняващият тежки увреждания медикамент контерган е бил тестван в Германия и върху болни деца и кърмачета

При това след като вече е било ясно, че успокоителното има опасни странични въздействия.

Разследващи журналисти на АРД и предаването „Репорт Майнц“ откриха нови детайли около скандала с медикамента контерган, предава Дойче Веле .Въпросното приспивателно средство беше спряно от употреба през 1961, когато стана ясно, че нанася тежки поражения на здравето. Хиляди жени, на които е било предписвано по време на бременността, впоследствие са родили деца с тежки аномалии.

"Сироп за кино"

В началото контерган бил смятан за безобидно приспивателно и успокоително средство, което може да се дава и на деца. Наричали го дори „сироп за кино“, защото родителите го давали на малките си деца, когато вечер искали да излязат, например на кино. 

Сега става ясно, че лекарството е било тествано на стотици кърмачета и болни деца още преди 1961 година. Предаването на АРД разполага с доказателства за провежданите медикаментозни лечения на малки деца. Ето какво още са разкрили разследващите журналисти:

В болница за белодробни заболявания в провинция Райнланд-Пфалц е било изпробвано влиянието на контерган над повече от 300 деца с туберкулоза. На деца на възраст между две и 14 години са били давани дори завишени дози. Дали децата са получили в резултат на това някакви увреждания, не е известно.

Резултатите от съответните изследвания са били публикувани в края на 1960. По онова време вече е имало многобройни информации, че контерган предизвиква тежки увреждания. Лекар от Щутгарт също е провеждал свои изследвания с медикамента. Давал го е на 89 кърмачета, за да установи въздействието му над „неспокойни деца с нарушения в поведението“.

Ужасяващо: опити с хора

Здравният експерт Карл Лаутербах окачестви провежданите изследвания с контерган върху деца като „опити с хора“. Според него, става дума за ужасяващ случай, в който е бил поет пълен риск – дори по-голям, отколкото при опити с животни. В днешно време всеки лекар, който извършва подобни експерименти, застрашаващи деца, би се озовал без време в затвора, казва още Лаутербах.

Производителят на контерганГрюнентал – заяви пред предаването на АРД, че студиите за изследване на въздействието на определени медикаменти върху деца по онова време не са били нещо необичайно. От днешна гледна точка, обаче, те са недопустими. А трагедията с казуса контерган завинаги ще остане част от историята на тази фирма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари