Опитът на русенски лекар с бързите тестове за COVID-19

72
Възраженията на щаба са необосновани и ненаучни. Нека не превръщаме целия народ в заложник на егото на няколко души с и без униформи, заяви доктор Георги Тодоров
Възраженията на щаба са необосновани и ненаучни. Нека не превръщаме целия народ в заложник на егото на няколко души с и без униформи, заяви доктор Георги Тодоров Снимка: Кадър от TVN

Извършването на PCR теста изисква наличие на скъпа апаратура. Необходимият реактив за изследването също е с висока цена. Бързите тестове могат да се правят във всяка една лаборатория на страната и освен, че са бързи (резултатът е наличен след 10 минути) са евтини, което ги прави достъпни за всеки човек.

Д-р Георги Тодоров е лабораторен лекар, практикувал три години в Република Гана в условията на епидемии и зарази. Работи в Русе и от самото начало на пандемията от коронавирус призовава да се използват бързи тестове за установяване на заразените. От няколко дни д-р Тодоров изследва пациенти с такива тестове и разказва за опита си в медицинския сайт "Право & здраве":

За съжаление, в повечето лаборатории в страната няма бързи тестове за КОВИД-19. Това е крайно неправилно, защото с масово изследване ще постигнем информираност за имунитета в страната, т. е. кои са преболедували и/или са имали безсимптомна среща с вируса. Ще може да ограничим хората, които са с активна форма на болестта или са безсимптомни, но с активно размножение на вируса и да ги изолираме. Тестът е точен за откриване и на двете състояния.

Това направиха в Тайван и Корея и постигнаха успех, без да си сринат социалната, здравната и икономическата си система. Имат над 1,9 милиона тествани, карантинирани над 170 000 човека, 8390 болни и много малко починали. В процеса на тестване бяха включени всички лабораторни лекари, а индустрията беше стимулирана за производство на тестове.

У нас бързи тестове започнаха да пристигат едва миналата седмица и първите 30 000 и бяха прибрани на "топло" във ВМА.

Интересно защо ги купиха с нашите пари, а твърдят, че са ненадеждни.

Лаборатория в Русе прави бързи тестове за COVID-19

Изявленията на генерал Мутафчийски за броя на фалшиво положителните и фалшиво отрицателните резултати при бързите тестове показват само, че има недостатъчно базови познания за лабораторната дейност и имунологичните процеси. За него и за всички останали, които се чудят на кого да вярват:

Бързите тестове се основават на имунохроматографски метод за измерване на наличието на два вида антитела, които организмът създава при среща с коронавируса. Те са:

1. IgM, характеризиращи бързият отговор на организма, които се позитивират около 24 часа след началото на вирусната репликация и изчезващи след преболедуване. Те показват активна инфекция.

2. IgG, характеризиращи имунната памет и оставащи до края на живота. Те са налични както в хода на активната инфекция, така и след излекуването на организма.

Наличието на положителен тест за IgM, и отрицателен за IgG означава, че пациентът е заразен с коронавирус преди по-малко от 72 часа. Тези хора трябва да се изолират и да се проследят контактните им. Подлежат на повторно тестване след 7 до 14 дни.

Тестът е положителен за IgG и положителен за IgM при хора, заразени преди повече от 72 часа. Те също трябва да се изолират и да се проследят контактните им и да се тестват повторно.

Тестът е положителен за IgG, но отрицателни за IgM, при хора, които са преболедували инфекцията с коронавирус и са създали траен имунитет. Те не са заразни за останалите и не могат да се заразят отново, поради което не се нуждаят нито предпазни средства, нито се налага каквито и да е ограничения в придвижването им. Те вече са част от стадния имунитет.

Добрите лекари знаят тези факти и знаят как да ги интерпретират.

Специфичността на бързите тестове е 100%. Това означава, че те не могат да дадат положителен резултат, ако сме заразени с друг вирус.

Чувствителността на тестовете е над 87% за IgM антитела и над 97% на IgG антитела. Това означава, че тестът ще се позитивира и при наличието на нищожна концентрация на имуноглобулини в кръвта.

Фалшиво отрицателни резултати са под 3%. Това означава, че при трима от 100 изследвани тестът може да покаже отрицателен резултат въпреки наличието на антитела.

Real-time PCR тестът показва наличие на коронавируса в организма. Позитивира се веднага след началото на вирусната репликация, което обикновено е около 24 часа след заразяването. Извършването на теста изисква наличие на скъпа апаратура. Необходимият реактив за изследването също е с висока цена. В идеални условия показателите за специфичност, чувствителност и отклонения са несъществено по-добри от тези на бързите тестове.

В повечето случаи обаче материалът за изследване не се взема от лаборант в лабораторията, а отдалечено, от лица нямащи нищо общо с изследващата лаборатория. Преносът на материала изисква специална среда и температурен режим. Всяко отклонение от начина на вземане на материала, транспортната среда и температурния режим може да причини грешен резултат. Именно съмнението за грешни резултати кара лабораториите на ВМА и НЦЗПБ да повтарят всеки тест по няколко пъти в двете лаборатории. Този тест ще бъде отрицателен не само при хора, които не са заразени в момента, но и при хора, които са прекарали инфекция с коронавирус със или без симптоми.

Бързите тестове могат да се правят във всяка една лаборатория на страната и освен, че са бързи (резултатът е наличен след 10 минути) са евтини, което ги прави достъпни за всеки човек. Те са много подходящи за повторно тестване и доказване на преминала инфекция.

Теоретично тестът може да се направи и в лекарския кабинет, но на практика това е трудно постижимо, защото методиката понякога налага специфично пипетиране. Лично на мен ми отне два дни да се науча да извършвам теста без грешки в преданалитичния период.

Ние, лабораторните лекари, можем много да помогнем в борбата с епидемията, защото колкото повече хора тестваме, толкова е по-добре за всички.

Това е важно както за болните хора, така и за преболедувалите, важно е и за епидемиологията и натрупването на безценна информация за процеса на разпространение. Установяването и изолирането на всички заразени ще помогне за контрола на епидемията и за скъсяване на срока на извънредното положение.

Апелирам към правителството да се вслуша в аргументите на експертите и да направи необходимото за осигуряване на бързи тестове за цялата страна. Хората имат право да знаят дали са заразени или не, властите имат нужда да знаят колко са заразените и къде за да формират по-адекватно политиките си. През март НЗОК така или иначе ще реализира огромна икономия. Икономисаните средства могат да се използват за купуването на бързи тестове и заплащане на изследванията. Ако някой има по-добра идея за оползотворяването на икономисаните пари, моля!

Възраженията на щаба са необосновани и ненаучни. Нека не превръщаме целия народ в заложник на егото на няколко души с и без униформи!

Пожелавам на всички да са здрави!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари